Принципи і керівні настанови щодо доступу до правової допомоги у системі кримінального правосуддя (ООН)

Генеральна Асамблея ООН схвалила Принципи та керівні настанови щодо доступу до правової допомоги у системі кримінального правосуддя

20 грудня 2012 року Генеральна Асамблея ООН консенсусом прийняла документ, присвячений питанням надання безоплатної правової допомоги - Принципи та керівні настанови щодо доступу до правової допомоги у системі кримінального правосуддя (далі – Керівні настанови).

Керівні настанови були прийняті з метою надання державам рекомендації відносно основоположних принципів формування системи правової допомоги у сфері кримінального правосуддя та визначити конкретні елементи, необхідні для створення ефективної та стабільної системи правової допомоги для розширення доступу до правової допомоги.

Відповідно до Керівних настанов правова допомога є невід’ємним елементом справедливої, гуманної та ефективної системи кримінального правосуддя, заснованої на принципі верховенства права. Правова допомога – основа для реалізації інших прав, включаючи право на справедливий судовий розгляд.

Документ зазначає, що держави повинні розглядати надання правової допомоги як свій обов’язок і відповідальність. Керівні настанови також містять принципи своєчасного та ефективного надання допомоги, рівного доступу до правової допомоги, незалежності осіб, які надають правову допомогу.

Керівні настанови закріплюють, що правова допомога включає юридичні консультації, правовий захист та представництво осіб, затриманих, заарештованих або тих, які тримаються під вартою, підозрюваних, обвинувачених або засуджених за вчинення кримінальних злочинів, а також для потерпілих та свідків, що надаються безоплатно особам, які не мають достатньо коштів або якщо цього вимагають інтереси правосуддя. Крім того, правова допомога повинна включати юридичну освіту, забезпечення доступу до правової інформації та інших послуг, що надаються особам з використанням альтернативних механізмів вирішення спорів.

Керівними настановами встановлюється, що правова допомога повинна надаватися на кожній стадії правосуддя – досудовій, судовій та післясудовій.


Генеральна Асамблеєя ООН. Принципи і керівні настанови щодо доступу до правової допомоги у системі кримінального правосуддя (англ.)