22-02-201814:26

Денис Чернишов: В установах ДКВС України у 2017 році не було зафіксовано випадків катування

У закладах пенітенціарної системи України у минулому році не було зафіксовано випадків катування. Про це заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов заявив під час брифінгу, присвяченому початку ремонтних робіт двоповерхової будівлі колишнього жіночого корпусу та лазні загальною площею 750 м2 на території Лук’янівського слідчого ізолятору.

За словами Дениса Чернишова, у грудні в країні завершив роботу Європейський комітет з питань запобігання катуванням і саме висновки цієї організації можна назвати неупередженими.

«Мої слова можуть сприйматись як упереджені, тому ми спираємось на висновки Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Європейського комітету з питань запобігання катуванням, який в грудні був у нас. У жодній з відвіданих ними установ не було нарікань щодо застосування фізичної сили. Крім того, відзначається, що харчування в установах є задовільним. Тому я можу точно сказати, що у 2017 році тортур не було», - зазначив Денис Чернишов.

Також, як зазначив заступник Міністра, з огляду на необхідність покращення умов утримання прийнято рішення про відновлення функціонування режимного корпусу та проведення ремонтних робіт.

«Введення об’єкту в експлуатацію дозволить створити додатково понад 110 місць, при цьому буде враховано норму площі 4 м2 на одну особу, передбачено повноцінне природне освітлення камер, оновлені інженерні мережі, утеплено фасад, тобто максимально враховані всі чинні норми та правила», - наголосив заступник Міністра.

Наразі, за інформацією Дениса Чернишова, заплановано відремонтувати та ввести в експлуатацію 25 камер житловою площею 450 м2, відновити функціонування лазні, що розташована на цокольному поверсі. Крім того, на першому поверсі буде розташоване приймальне відділення, на другому – кабінети начальника, оперативних працівників, побутова кімната, кабінет лікаря (маніпуляційна).

«Як тільки ремонт буде завершено, до відремонтованого корпусу буде переселена частина ув’язнених. Натомість розпочнуться ремонти в інших корпусах», - додав заступник Міністра юстиції.

Виготовлення спеціалізованих віконних та дверних блоків планується проводити силами державних підприємств установ виконання покарань, досвід встановлення яких вже перевірено на практиці. Зокрема, віконний блок виконується відразу з решітками суцільним блоком, дане рішення дозволяє суттєво зменшити витрати та час на проведення монтажних робіт. Також на підприємствах ДКВС виготовлятимуть ліжка.

«До камер планується встановити все необхідне обладнання, зокрема кондиціонери та телевізори, передбачене чинним законодавством та нормативними документами. Крім того, камерні приміщення будуть обладнані новітніми інженерно-технічними системами охорони та сигналізації», - запевнив Денис Чернишов.

І наостанок заступник Міністра юстиції України за допомогою представників ЗМІ напередодні історичного для працівників системи ювілею, - двадцятиріччя Державної кримінально-виконавчої служби, подякував працівникам за відданість обраному покликанню, а заразом і звернувся до Президента України Петра Порошенка з проханням визначити 22 квітня Днем працівників кримінально-виконавчої служби.