01-02-201810:16

Іван Ліщина: «Наше головне завдання - встановити факти порушення прав наших громадян та встановити відповідальність РФ»

За останніми даними Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ), більше половини скарг проти України пов’язані з подіями в Криму та на Донбасі. Заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина повідомив, що у ЄСПЛ  знаходяться 4226 справ, які стосуються подій у Криму та на Донбасі. З них лише 257 подано проти РФ. 908 – одночасно проти України та РФ, а проти України – майже 3000.

«Ми маємо 55 справ проти України та Росії, що пов’язані з подіями на Донбасі у 2014 – 2015 роках.  Переважно це скарги українських добровольців, які потрапили в полон під час Іловайської трагедії» - зазначив Заступник Міністра.

Також, не менш важливими є справи проти України, що подали родичі осіб, які   загинули під час падіння літака рейсу МН17 у липні 2014 року.  Наразі їх чотири. Заявники проживають у Німеччині. З ними працює німецький адвокат, у якого є зв’язки з російськими компаніями. Заява була  сформулювала таким чином, що провина України нібито полягає в тому, що вона дозволила цивільним літакам пролітати над своєю територією. На сьогодні рішення щодо цих справ відсутні.   

Крім того, в Європейському суді  знаходиться п’ять міждержавних справ "Україна-Росія", пов’язаних з агресію РФ.

 «Європейський суд з прав людини – розглядає справи громадян проти держав. Суд захищає окремих осіб від свавілля держави. Але є така процедура, як  міждержавна скарга у зв’язку з порушенням прав людини. Таких за всю історію суду було 23, і тепер  5 з них наші, проти Росії» - наголосив Іван Ліщина.

За словами Івана Ліщини, головне завдання - встановити факти порушення прав наших громадян та встановити відповідальність РФ за те, що відбувається в ОРДЛО і Криму. Якщо суд це визнає, то це буде, фактично, визнання окупації з боку РФ.

«Це вже буде рішення міжнародного суду.  Це не буде український закон, який розповсюджується тільки на територію України. Це буде встановлений міжнародним судом факт, який не потрібно буде вже доводити» - підкреслив Заступник Міністра Іван Ліщина.

Посилання: https://www.pravda.com.ua/articles/2018/01/31/7170147/