02-02-202112:48

Розвиток інститутів громадянського суспільства у 2020 році

Важливою ознакою сталості громадянського суспільства є функціонування організацій (інститутів) громадянського суспільства, через які громадяни та суспільні групи забезпечують самоорганізацію, представництво, реалізацію та захист інтересів і прав.

Крім того, розвиток громадянського суспільства тісно пов’язаний з можливістю громадян впливати на прийняття державних рішень, а також реалізовувати право на участь у місцевому самоврядуванні на рівні територіальних громад. 

До таких організацій (інститутів) належать громадські об’єднання, релігійні організації, благодійні організації, творчі і професійні спілки та їх об’єднання, організації роботодавців та їх об’єднання, асоціації, органи самоорганізації населення тощо. 

Через  фіксацію  зростання  чи зменшення  кількості утворених громадських об'єднань, інших громадських  формувань, друкованих засобів масової інформації тощо, можна оцінити стан формування громадянського суспільства в Україні.

У 2020 році найвагоміша частка загалу зареєстрованих громадських   формувань належить громадським об’єднанням і з року в рік збільшується їх кількість. Так, протягом 2020 року територіальними органами Міністерства юстиції України зареєстровано 4285 громадських об’єднань, проведено державну реєстрацію змін до відомостей щодо 3672 громадських об’єднань та зареєстровано 14 всеукраїнських громадських організацій.

Також, за звітний період Міністерством юстиції України проведено державну реєстрацію створення 16 політичних партій (станом на 01 січня 2021 року зареєстровано 365 політичних партій, що є одним із найвищих показників у Європі) та проведено державну реєстрацію змін до відомостей щодо 228 політичних партій.

Варто відзначити, що розбудова мережі структурних утворень політичних партій у регіонах – це довгострокова стратегія політичних партій для нарощення і збереження електоральної підтримки. А також – своєрідна «заявка» на тривалу присутність у регіоні та спосіб бути ближчими до проблем і запитів громадян на місцях (у 2020 році територіальними органами Мін’юсту зареєстровано 1185 структурних утворень політичних партій та проведено державну реєстрацію змін до відомостей щодо 3494 структурних утворень політичних партій). Доцільно вказати, що зростання показників зареєстрованих структурних утворень політичних партій на місцях, в першу чергу, пояснюється проведенням місцевих виборів, а саме виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року.

Не втрачають своєї  актуальності і друковані засоби масової інформації, витримуючи конкуренцію із соціальними мережами, для трансляції інформації на цільові аудиторії, що є позитивною тенденцією. У 2020 році зареєстровано 247 друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження, 390 друкованих засобів масової інформації загальнодержавної, регіональної та зарубіжної сфери розповсюдження та 108 інформаційних агентств.