03-07-201516:17

Наталія Севостьянова зустрілась із комісаром Ради Європи з прав людини Нільсом Мужнієксом

За її словами, План дій стане детальним і комплексним документом, який міститиме конкретні заходи, спрямовані на виконання завдань Національної Стратегії, строків їх виконання, обсягів і джерел фінансування, відповідальних виконавців та партнерів із реалізації заходів, очікуваних результатів, індикаторів виконання заходів.

Під час зустрічі йшлося про дотримання прав людини та захисту основних свобод, зокрема, про подання урядом України міждержавних заяв проти Російської Федерації до Європейського суду.

Наталія Севостьянова поінформувала Комісара Ради Європи з прав людини, що серед основоположних прав, порушення яких здійснюється Російською Федерацією на території тимчасово окупованої території АР  Крим, Донецької та Луганської областей, особливо простежуються такі як: право на життя, право на свободу та особисту недоторканність, право на вільне волевиявлення власної думки, проведення мітингів, демонстрацій, право вільно володіти і розпоряджатися своєю власністю, а також спостерігаються масові випадки примусової праці тощо.

«З метою захисту прав фізичних та юридичних осіб від дій Російської Федерації як держави-агресора, а також попередження таких порушень Уряд України відповідно до статті 33 «Міждержавні справи» Конвенції звернувся з відповідними міждержавними заявами до Європейського суду. На цей час у провадженні Європейського суду перебувають три міждержавні справи «Україна проти Росії», «Україна проти Росії (II)» та «Україна проти Росії (III)», - наголосила Перший заступник Міністра.

Вона зазначила, що Секретаріат Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини продовжує здійснювати роботу щодо моніторингу та фіксування усіх випадків порушення Російською Федерацією прав громадян, гарантованих Конвенцією, як на тимчасово окупованій території  Автономної Республіки Крим, так і на території інших регіонів України, збору у співпраці з іншими національними органами (Генеральною прокуратурою України, Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством оборони України, Міністерством закордонних справ України, Державною прикордонною службою України, Національною Гвардією України) інформації та підтверджуючих матеріалів фактів таких порушень.

Щодо вирішення питань забезпечення першочергових потреб внутрішньо переміщених осіб, то Комісара Ради Європи з прав людини було поінформовано, що, згідно з оперативною інформацією, з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції до інших регіонів переселено 884 тис. 133 особи, у тому числі з Донецької, Луганської областей – 863 тис. 413 осіб та з Автономної Республіки Крим і міста Севастополь – 20 тис. 720 осіб, з яких 153 тис. 55 дітей та 419 тис. 197 інвалідів та осіб похилого віку.

Нільсона Мужнієкса також було поінформовано про інші напрями діяльності Мін’юсту у сфері захисту прав людину.