Обгрунтування застосування переговорної процедури закупівлі (додаються)

ОБҐРУНТУВАННЯ
застосування переговорної процедури закупівлі

1. Замовник.

1.1. Найменування Міністерство юстиції України

1.2. Код за ЄДРПОУ 00015622

1.3. Місцезнаходження 01001, м. Київ, вул. Городецького, 13

1.4. Посадова особа замовника, відповідальна за проведення закупівлі (прізвище, ім'я, по батькові, посада та адреса, номер телефону та телефаксу із зазначенням коду міжміського телефонного зв'язку, електронна адреса) Тищенко Ганна Федорівна, заступник начальника управління – начальник відділу представництва інтересів держави в міжнародних судах Управління представництва інтересів держави в міжнародних та іноземних судах Департаменту судової роботи; м. Київ, вул. Городецького, 13; тел. (044) 279-76-33 e-mail: legal@minjust.gov.ua

1.5. Дата прийняття комітетом з конкурсних торгів замовника рішення про застосування переговорної процедури закупівлі 22.07.2015

2. Інформація про предмет закупівлі

2.1. Найменування предмета закупівлі код ДК 016-2010:69.10.1 послуги юридичні (справа за позовом ВАТ "Татнафта" до держави Україна)

2.2. Кількість товарів або обсяг виконання робіт чи надання послуг послуги юридичні

2.3. Місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг Апеляційний суд м. Париж, Французька Республіка

2.4. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг 2015 рік

3. Інформація про учасника (учасників) процедури закупівлі.

3.1. Повне найменування юридичної особи або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи

Міжнародна юридична фірма “Winston & Strawn LLP

3.2. Код за ЄДРПОУ / реєстраційний номер облікової картки платника податків 410 546 832

3.3. Місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи, телефон, телефакс 48 rue Cambon, CS 71234 Paris, France, 75039; + 33 (0) 1 53 64 82 82, + 33 (0) 1 53 64 82 20

4. Умова застосування переговорної процедури закупівлі

Відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» закупівля товарів, робіт і послуг за державні кошти здійснюється Замовником – розпорядником державних коштів.

Фінансування витрат, пов'язаних із захистом прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України, здійснюється за рахунок коштів, передбачених на цю мету Мін'юсту в загальному фонді державного бюджету на відповідний рік окремою бюджетною програмою (бюджетна програма КПКВК 3601150 на 2015 рік).

Пункт 7 частини другої статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель» встановлює, що переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі закупівлі юридичних послуг, пов'язаних із захистом прав та інтересів України, в тому числі з метою захисту національної безпеки і оборони, під час врегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України на підставі рішення Кабінету Міністрів України або Ради національної безпеки і оборони України.

23.01.2015 було проведено засідання Міжвідомчої робочої групи  з питань, пов’язаних із захистом прав та інтересів України у справі за позовом ВАТ «Татнафта» до держави Україна, на якому було рекомендовано Міністерству юстиції України розпочати переговорну процедуру закупівлі послуг юридичної фірми «Winston & Strawn LLP» у справі за позовом ВАТ «Татнафта» до держави Україна у межах наявного бюджетного фінансування.

Розпорядженням  Кабінету Міністрів України від 18.05.2015 № 483-р «Про застосування переговорної процедури закупівлі» було постановлено дозволити Міністерству юстиції здійснити закупівлю юридичних послуг у зазначеній справі із застосуванням переговорної процедури закупівлі відповідно до пункту 7 частини другої статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель».

5. Причини та обставини, якими керувався замовник під час застосування переговорної процедури закупівлі

29.07.2014 Арбітражним трибуналом винесено рішення у справі за позовом ВАТ «Татнафта» до держави Україна, згідно з яким було визнано порушення державою Україна двосторонньої інвестиційної угоди в частині незабезпечення режиму справедливого та рівного ставлення, зокрема внаслідок численних рішень українських судів, а також зобов’язано Україну сплатити на користь ВАТ «Татнафта» 112 млн дол. США та відсотки за ставкою LIBOR за три місяці плюс 3% з моменту позбавлення російської сторони права власності на акції АТ «Укртатнафта» у якості компенсації за порушення ДІУ.

27.08.2014 до Апеляційного суду м. Парижа подано процесуальну заяву про скасування згаданого рішення Арбітражного трибуналу.

Оскільки строк 27.01.2015 для подання детального письмового подання держави Україна щодо скасування арбітражного рішення до Апеляційного суду м. Парижа є присічним і відновленню чи відстроченню не підлягає, Міністерством юстиції спільно з юридичним радником було вжито заходи для недопущення втрат і збитків для України через пропущення процесуальних строків (наслідок пропущення строку – відмова у задоволенні клопотання) і здійснено заходи для вчасного подання 27.01.2015 розширених письмових пояснень України, на підставі яких рішення проти держави Україна у арбітражній справі ad hoc ВАТ «Татнафта» проти України від 29.07.2014 про стягнення більше 112 млн. доларів США підлягає скасуванню.

У травні 2015 року ВАТ «Татнафта» подало Заперечення на клопотання держави Україна.

Наразі Україна повинна підготувати і подати до кінця липня 2015 року додаткові Пояснення, після чого ВАТ «Татнафта» надасть свої Додаткові заперечення. Крім того за необхідності і після погодження з судом Україна і ВАТ «Татнафта» матимуть можливість прокоментувати заперечення одне одного. Згідно повідомлення суду обмін зазначеними письмовими поданнями повинен відбутися до 15.10.2015. Усні слухання по справі мають відбутися 10.11.2015.

Таким чином, наразі існує нагальна необхідність у юридичних послугах міжнародної юридичної фірми «Winston & Strawn LLP» та у наданні юридичному раднику довіреності на здійснення представництва інтересів України в Апеляційному суді м. Парижа.

Відсутність повноважного представника держави Україна може призвести до таких негативних наслідків:

- неможливість забезпечення оперативного аналізу Заперечень ВАТ «Татнафта» та підготовки Пояснень України у строк, що буде визначений апеляційним судом м. Париж;

- неможливість забезпечення оперативного аналізу та підготовки заперечення на клопотання про визнання та виконання Арбітражного рішення, яке може бути подане російською стороною у будь-якій юрисдикції, в якій це допускається, отже неможливість своєчасної та належної протидії стягненню на майно держави Україна за кордоном у разі примусового виконання рішення трибуналу в третіх юрисдикціях;

- збитки державного бюджету України на суму, що перевищує 140 млн. дол. США, що дорівнює 2 879,91 млн. грн.

Міністерством юстиції України, для належного представництва інтересів України у цій справі у 2014 році, було залучено юридичного радника – міжнародну юридичну фірму «Winston & Strawn LLP» (Договір про закупівлю юридичних від 27.08.2014 № 9.0.1‑125 на загальну суму 65 000 дол. США). Зазначена юридична фірма володіє повною інформацією щодо матеріалів та фактичних обставин справи, не має конфлікту інтересів та відома апеляційному суду м. Париж як офіційний представник держави Україна. Міністерством юстиції 15.04.2015 отримано лист від «Winston & Strawn LLP» про призупинення будь-якої роботи по справі до підписання договору та оплати юридичних послуг, наданих у 2015 році.

6. Документи, що підтверджують наявність умов застосування переговорної процедури закупівлі

- протокол засідання Комітету з конкурсних торгів Міністерства юстиції України № 25 від 22 липня 2015 року щодо рішення проведення переговорної процедури закупівлі;

- Закон України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 №1197-VІІ;

- Порядок здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України, затверджений Указом Президента України від 25.06.2002 № 581/2002;

- Порядок фінансування витрат, пов’язаних із захистом прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2003 №1198;

- Розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.05.2015 № 483-р «Про застосування переговорної процедури закупівлі»;

- Рішення Арбітражного трибуналу у справі за позовом ВАТ «Татнафта» до держави Україна від 29.07.2014.

Заступник Міністра –
керівник апарату, голова
комітету з конкурсних торгів
Оксана ІВАНЧЕНКО