08-02-201717:22

"Конкурсний відбір охочих стати приватними виконавцями проходить у плановому режимі", - Сергій Шкляр

За словами заступника Міністра, наразі жодній людині не відмовлено у прийомі документів. При цьому він нагадав, що охочі стати приватними виконавцями повинні відповідати наступним вимогам: бути громадянами України, досягти віку 25 років, мати вищу юридичну освіту не нижче другого рівня та стаж роботи у галузі права не менше двох років.

«Станом на сьогодні ми отримали 726 пакетів документів від кандидатів на навчання. Уже сформовано і оприлюднено на сайті Мін'юсту перший список осіб, які проходитимуть першу хвилю навчання, що розпочнеться 27 лютого 2017 року і триватиме 23 робочі дні. У цьому списку - 210 осіб. Списки наступних потоків слухачів формуються і будуть оприлюднені найближчим часом. Очікується, що потоки слухачів будуть йти один за одним без перерв до повного задоволення попиту від кандидатів», - заявив Сергій Шкляр.

Він також додав, що крім проходження навчання, усі кандидати мають обов’язково скласти кваліфікаційний іспит.

Кваліфікаційний іспит, розроблений командою Міністерства юстиції за допомогою міжнародних експертів, пройде у вигляді автоматизованого анонімного тестування і складатиметься з 3 блоків питань: теоретичних, ситуаційних запитань та практичного завдання.

Як зазначив заступник Міністра, до розробки запитань були залучені кращі фахівці державної виконавчої служби, видатні викладачі вищих навчальних закладів та відомі юристи-практики з досвідом роботи у сфері виконавчого провадження. Наразі розроблено та фіналізовано близько 2000 запитань теоретичної частини. Усі вони без варіантів відповідей будуть опубліковані на сайті Мін'юсту для проведення іспиту на засадах повної прозорості та надання можливості усім охочим завчасно підготуватись до складання іспиту.

"Проведення перших іспитів заплановано на кінець березня-початок квітня поточного року – відразу після завершення першої хвилі навчання. Очікується, що іспити будуть проводитись 1-2 рази на тиждень для груп по 25-30 осіб. Іспит триватиме протягом робочого дня, на відповіді передбачено 4,5 години, не враховуючи перерв", - повідомив Дмитро Журавльов, перший заступник директора Інституту права та післядипломної освіти Мін'юсту.

"У разі виявлення будь-яких порушень в процесі подання документів на конкурс або в рамках конкурсного відбору безпосередньо, закликаємо громадськість та ЗМІ негайно повідомляти про це Міністерство юстиції. Ми готові розбиратись та надавати відповідь на усі звернення та запити», - наголосив Сергій Шкляр.

Довидас Віткаускас, координатор проекту ЄС "Підтримка реформ в сфері юстиції в Україні", наголосив: "Шлюз" допуску у нову професію приватних виконавців потрібно ширше відкрити на цьому етапі, щоб створити достатню конкуренцію між державними та приватними виконавцями, а також запобігти ризику створення монополії обмеженою групою зацікавлених осіб. Як свідчить порівняльна практика нових країн ЄС, від ефективності приватних виконавців виграють не тільки кредитори, але й інтерес верховенства права, дотримання зобов'язань у суспільстві".