26-08-202211:22

У Полтаві запрацювало ще одне бюро правової допомоги

З початку широкомасштабної агресії рф проти України Полтавська область стала місцем, де від активних бойових дій рятуються десятки тисяч наших співвітчизників. Правовий захист внутрішньо переміщених осіб – одне з найважливіших напрямів діяльності системи надання безоплатної правової допомоги.

Наразі на Полтавщині працюють 27 бюро правової допомоги. Вимушені переселенці є однією із категорій, що найчастіше звертаються до системи безоплатної правової допомоги. Адже їм дуже часто потрібні консультації з питань цивільного, спадкового, пенсійного, трудового права, сімейного законодавства, нарахування соціальних виплат та компенсації за зруйноване житло.

Днями у Полтаві відкрилося ще одне бюро правової допомоги. Очолила його Ірина Котляр, яка раніше працювала у Білокуракинському бюро Старобільського місцевого центру, що на Луганщині. Вона, як ніхто, розуміє проблеми переселенців, адже сама була змушена покинути свою оселю, рятуючись від обстрілів. 

«Я розумію, як непросто людині починати життя на новому місці. Тому хочу підтримати тих, хто, як і я, переїхав з інших регіонів у пошуку безпеки. Тож намагаюсь вивчити правові потреби внутрішньо переміщених осіб і відповідати не лише на запитання, які мені ставлять переселенці, а й надавати додаткову інформацію, яка може бути корисною для людини», – говорить Ірина Котляр.

Першою клієнткою бюро, яке очолила Ірина Котляр, стала пані Марина, яка потребувала допомоги в вирішенні проблеми, пов'язаної із помилкою в документах. Це перешкоджало оформленню документів для виїзду за кордон разом із дітьми. Юристка роз'яснила жінці, за яким алгоритмом вона повинна діяти.

«Пізніше, коли я передзвонила і  дізналась, що в пані Марини все складається добре, дуже зраділа. Приємно відчувати, що ми потрібні людям і наші консультації реально допомагають», – говорить фахівчиня бюро.

З першого дня роботи у Полтаві Ірина Котляр розпочала активно займатися правопросвітницькою діяльністю. Першій захід вона провела у приміщенні Полтавської філії громадської організації «Спільна справа». Відвідувачі  гуманітарного центру, який діє при цій громадській організації, дізналися про свої права щодо працевлаштування, кредитних зобов’язань, соціальних виплат. Також працював консультативний пункт, де внутрішньо переміщені особи отримали безоплатну правову допомогу.

Полтавське бюро правової допомоги №3 розташоване за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2. E-mail: poltavske3@legalaid.pl.ua