20-09-202216:00

Укрексімбанк розпочав продаж боргів позичальників-фізичних осіб через СЕТАМ

Державний Укрексімбанк, враховуючи ризики воєнного часу та з метою зниження рівня NPL у кредитному портфелі, ухвалив рішення щодо продажу прав вимоги за кредитними зобов'язаннями позичальників-фізичних осіб, які не виконують зобов’язання перед банком. Продаж здійснюється згідно з Постановою КМУ України «Про затвердження критеріїв та умов визначення банками, в яких державі належить 75 і більше відсотків статутного капіталу, заходів із управління проблемними активами» за №281 від 15.04.2020 року.

Основні характеристики портфеля:

  • Кредити фізичних осіб, забезпечені заставою (домоволодіння, квартири, земельні ділянки, об'єкти комерційної нерухомості. Географія – вся Україна).
  • Кредити фізичних осіб, за якими заставу продано в рамках виконавчого провадження або в процедурі ліквідації майнових поручителів.
  • За 80% портфеля Банком проведено претензійно-позовну роботу та ініційовано виконавче провадження.
  • Лоти формуються за кредитними договорами як окремих позичальників, так і груп позичальників, пов’язаних договорами забезпечення (іпотеки, застави тощо).

Загалом на продаж виставляється 362 лоти на суму заборгованості близько 2 млрд гривень.

Початковий продаж здійснюватиметься шляхом англійських аукціонів з проведенням торгів з підвищенням ціни. Стартовою ціною є номінальна (повна) сума заборгованості позичальників перед Банком.

Нереалізовані лоти, у разі наявності пропозицій з ринку щодо викупу, будуть виставлені на голландські аукціони з проведенням торгів зі зниженням початкової ціни за окремим рішенням Банку.

Перші аукціони (170 лотів на 1,2 млрд грн) заплановано на 17 жовтня в системі електронних торгів OpenMarket  (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України), де розміщено перелік лотів Укрексімбанку.

До участі в аукціонах запрошуються юридичні особи – фінансові установи, які відповідно до законодавства мають право надавати кошти у позику, у тому числі на умовах фінансового кредиту, та/або послуги з факторингу.

З метою створення конкуренції та залучення якомога ширшого кола професійних гравців для участі в торгах, банк впроваджує експозицію лотів протягом 30 календарних днів для 1-го англійського аукціону та 15 календарних днів для 2-го англійського аукціону. Крім того, банк за запитом зацікавленого гравця (due diligence) надає для детального ознайомлення необхідні матеріали справи для визначення реальної вартості прав вимоги за кредитами позичальників-фізичних осіб.

«Зі свого боку, ми забезпечимо проведення відкритих та чесних аукціонів з продажу активів банку, як це робили вже раніше. Продаж боргів позичальників-фізичних осіб – це новий етап нашої дієвої співпраці з Укрексімбанком. На сьогодні ми вже реалізували активів для державного банку на понад 719 млн грн», – зазначив заступник генерального директора з розвитку підприємства ДП «СЕТАМ» Давид Салахутдінов.

Аукціон OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) — це простий та ефективний засіб реалізації та придбання майна через мережу інтернет. Онлайн-аукціон працює на всій території України з 2014 року. Загальна сума продажу з початку роботи 19 млрд грн.