25.02.2020 Повідомлення про проведення публічного громадського обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини»

З метою дотримання вимог абзаців першого-четвертого пункту 17 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», та пунктів 1 і 2 § 42 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року № 950, Міністерство юстиції виносить на громадське обговорення проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» (далі – проєкт Закону) для забезпечення вивчення та врахування думки громадськості щодо зазначеного проєкту Закону.

Проєкт Закону підготовлено з метою врегулювання питань, які суперечать практиці Європейського суду з прав людини (далі – Європейський суд) щодо застосування положень Кодексу України про адміністративні правопорушення  (далі – КУпАП), Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК), Кримінального кодексу України (далі – КК), Кримінально-виконавчого кодексу України (далі – КВК), Закону України «Про транспорт» та Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

Положеннями проєкту Закону передбачається врегулювання питань щодо:

  1. Застосування адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту та порядок його перегляду в апеляційній інстанції.
  2. Гуманізації окремих норм кримінального законодавства стосовно застосування покарання у виді довічного позбавлення волі.
  3. Застосування запобіжних заходів.
  4. Ознайомлення з матеріалами кримінального провадження після набрання рішенням суду законної сили.
  5. Проведення страйків на підприємствах транспорту та порядку вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

Прийняття проєкту Закону забезпечить приведення у відповідність положень законодавства України до практики Європейського суду з прав людини.

Просимо надсилати зауваження та пропозиції до цього проекту Закону на електронну адресу ya.iakymenko@minjust.gov.ua до 03 березня 2020 року.

 

Проєкт Закону

Пояснювальна записка

Порівняльна таблиця