16 – 20 вересня 2019 року

Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу

18 грудня 2018 року було прийнято Закон України №2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» (далі – Закон), яким закріплено поняття булінгу (цькування) та встановлено адміністративну відповідальність за його вчинення. Підставою для прийняття Закону стала поширеність випадків булінгу серед школярів. За даними дослідження UNICEF в Україні у 2017 році, 67% дітей стикалися з булінгом в тих чи інших проявах (були жертвою чи свідком).

05 лютого 2019 року було винесено перше судове рішення за фактом цькування у школі. Станом на 9 вересня 2019 року судами було розглянуто 197 справ про булінг. Із загальної кількості розглянутих справ у 93 справах було винесено рішення про накладення стягнення, 47 справ відправлено на доопрацювання до органів поліції, а ще 43 – закрито у зв’язку з відсутністю складу правопорушення або спливом строку притягнення до відповідальності.

Минулого року Міністерством юстиції України було проведено перший Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу. Це був масштабний комплекс заходів, направлених на одночасну та усесторонню роботу з протидії булінгу в закладах освіти. За тиждень спільно з головними територіальними управліннями юстиції в областях та у місті Києві і органами системи безоплатної правової допомоги було:

  • проведено 2896 заходів по всіх областях;
  • залучено 115539 осіб до участі у заходах;
  • розміщено 895 тематичних публікацій у ЗМІ (у тому числі в друкованих та інтернет-виданнях);
  • здійснено 46 виходів на телебачення та 138 виходів на радіо.

Враховуючи минулорічні результати заходу, з 16 по 20 вересня 2019 року Міністерством юстиції України разом з партнерами знов буде проведено Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу. Під час заходу по всій Україні відбудуться правопросвітницькі заходи, спрямовані на інформування учасників освітнього процесу про запровадження адміністративної відповідальності за вчинення булінгу (цькування) та формування нетерпимості до цього явища.

Запрошуємо долучитися до Всеукраїнського тижня з протидії булінгу! Контактна особа: Морарь Тетяна Олександрівна, державний експерт експертної групи з правової обізнаності Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України; тел. (044) 279-89-16, directorate@minjust.gov.ua

 

Місце проведення: по всій Україні.

Посилання на подію Тижня у Facebook: http://bit.do/e77Ck

по всій Україні

(044) 279-89-16