22-02-202109:00

102 роки з дня заснування перших органів ДРАЦС

Нині виповнюється 102 роки відтоді, як в Україні існують відділи державної реєстрації актів цивільного стану.

Рівно стільки років тому реєстрацію народження, шлюбу, смерті, які здійснювались релігійними установами (церквами, костелами, кірхами, рабинатами та ін.) було передано новоствореним органам влади – відділам запису актів цивільного стану. Змінювались часи, влада, політичні курси, розпадались і створювались держави, та потреба людей в реєстрації і визнанні державою їх цивільного стану була і залишається необхідною кожному без винятку.

Переважна більшість людей при думці про відділ ДРАЦС, а в різні роки  ЗАГС, РАГС, РАЦС, пригадує найщасливіші моменти свого життя – реєстрацію шлюбу та народження дітей. Та все ж, цей державний орган та його працівники мають набагато ширше коло компетенцій і значно вагомішу місію у житті пересічних громадян та держави загалом.

Можна навести безліч цифр, показників за різними напрямами роботи відділів ДРАЦС. Та, мабуть, це було б просто, звично, малоцікаво.

Сьогодні сказати хочеться про те, чим живе система відділів ДРАЦС та люди, які в ній працюють. А система ДРАЦС – це не лише 607 відділів державної реєстрації актів цивільного стану, в яких працює майже 3500 працівників, це ще й понад 2500 тисячі виконавчих комітетів місцевих рад, яким делеговані повноваження щодо реєстрації народження, шлюбу, смерті. Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять 115 дипломатичних представництв і консульських установ України.

Компетенція самих відділів ДРАЦС в останні роки суттєво розширилась, а вимога щодо наявності юридичної освіти у їх працівників підтверджує вагомість питань, що вирішуються у стінах цих установ. 

Чи знаєте ви особисто, що відділи ДРАЦС – це:

  • реєстрація народження, шлюбу, зміни імені, розірвання шлюбу, смерті;
  • формування та збереження архівного фонду актових записів цивільного стану впродовж 75 років з дня їх створення;
  • ведення єдиної електронної бази – Державного реєстру актів цивільного стану громадян;
  • прийняття документів, виданих органами юстиції, нотаріусами та судами для проставлення апостилю;
  • підготовка до легалізації документів з метою їх використання за кордоном;
  • виконання рішень судів про усиновлення та визнання батьківства;
  • внесення змін до актових записів цивільного стану;
  • поновлення та анулювання актових записів цивільного стану;
  • повторна видача свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян;
  • надання правової допомоги щодо витребування свідоцтв та довідок про реєстрацію актових записів цивільного стану із-за кордону.

Ідучи в ногу з часом, відділи ДРАЦС змінюються, надаючи все більше новітніх сервісів:

  • вебпортал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану»;
  • електронний апостиль;
  • проєкт «Шлюб за добу»;
  • комплекс послуг «єМалятко»;
  • прийняття документів і вручення свідоцтв про народження безпосередньо в пологових будинках;
  • прийняття заяв на реєстрацію місця проживання новонародженої дитини.

Будь-які зміни ефективні, коли вони є всебічними. Саме тому, освоюючи нові сервіси та проєкти, принципово змінюється сам підхід до надання послуг, створюються комфортні умови за принципом «Open space» для обслуговування заявників.

Аби найприємніша подія – створення сім’ї – насправді була незабутньою, відділи ДРАЦС реалізують проект «Кохання поза часом», проводять обряди заручин та ювілейні весілля.

«Зберігаємо минуле, творимо сучасне заради майбутнього» – цей вислів влучно описує місію органів ДРАЦС. Адже, не дивлячись на ситуацію в країні, на всесвітню пандемію, стихійні лиха, в будні і свята у відділах ДРАЦС надається правова допомога заявникам, реєструються актові записи цивільного стану, видаються відповідні документи та як «зіниця ока» зберігається архівний фонд.

Що найціннішим є в системі ДРАЦС? Без перебільшення – працівники! Юристи за освітою і певною мірою психологи за специфікою роботи. Освічені, принципові, цілеспрямовані. Щирі, небайдужі, виважені. Емоційні, креативні, прогресивні. Серед них є зовсім юні, які лише розпочинають свій професійний шлях. Разом з тим, слід зазначити низьку плинність кадрів системи та наявність справжніх «профі», загартованих багаторічним досвідом, відданих обраному професійному шляху всією душею.

Саме працівникам системи ДРАЦС сьогодні наші щирі вітання і подяка! Гарного всім настрою і мудрості щодня! Сімейного щастя та якомога більше радісних моментів і в роботі, і поза нею!

102 роки – хіба це вік? Все тільки починається) Далі буде...