24-02-202308:44

3D-сканування наслідків війни

В Україні, а саме одному з найбільш постраждалих від ракетних ударів місті  Харкові застосовують 3D-сканування як спосіб експертизи зруйнованих обстрілами, ракетними ударами й авіабомбардуваннями будинків.

Як працює таке сканування — розповіла в інтерв'ю Суспільному Елла Сімакова-Єфремян, заступниця з наукової роботи директора Інституту судових експертиз ім. Бокаріуса.

«Принцип такий: виїжджають експерти, там є такий промінь лазера, який відбивається від оптичної системи цього 3D-сканера. Він пошарово проходить по об'єкту і повертається в іншу оптичну систему. Це все потім в лабораторних умовах дозволяє створити таку 3D-модель з урахуванням тих пошкоджень до міліметра», - розповіла заступниця директора.

За її словами, така технологія – це колосальна точність. Високоточне обладнання скорочує строк фіксування пошкоджень, допомагає зробити точну модель постраждалої будівлі та прив'язати її до конкретного місця. Це може бути об'єкт критичної інфраструктури, будинок комунальної власності й таке інше. Сканувати можна і зруйновану будівлю Харківської обласної державної адміністрації, і приватні будинки людей.

Будь яка приватна особа може звернутися до експертів. «Можете звернутися, і експерти вам проведуть такі дослідження. Обґрунтувати необхідність проведення такої експертизи досить просто, якщо особі вона потрібна у якості джерела доказів, наприклад, у цивільній справі про відшкодування шкоди. Це для людини краще, коли вона визначиться, як потім буде використовувати цей висновок»,- говорить Елла Сімакова-Єфремян.

За словами заступниці директора, час для звернення не важливий. Головне, щоб у людей був на руках акт первинної експертизи про пошкоджене житло: «складаються відповідні акти, і ми просимо, щоб цей акт про пошкодження був в обов'язковому порядку. Але звертаються люди, коли прийшов вже певний час, і, безумовно, результати експертизи будуть з урахуванням певних умов. Наприклад, коли пройшов вже сезон снігу й дощів, і звернулася людина влітку, бо не могла раніше. Людина хоче відбудувати своє житло, і треба хоч якийсь висновок, який би об'єктивно підтверджував, які руйнування».

3D сканування зруйнованого дев'ятиповерхового будинку, наприклад, займає приблизно дві години говорять фахівці. А потім – кропітка робота у лабораторії: «створюють цю 3D-модель, і після цього вже експерт розраховує шкоду, яка завдана власнику», пояснила заступниця директора Інституту судових експертиз ім. Бокаріуса.

Довідково: Схоже сканування відбувалося і в Ірпені, Київської області та на Чернігівщині. Ця технологія відома у світі, бо сканер помічає найменші тріщини. За допомогою цієї технології перед пожежею вдалося відсканувати знаменитий собор Нотр-Дам у Парижі і потім архітектори мали змогу відновити складні деталі, що були зруйновані вогнем.