26-10-201815:26

Адвокатура, громадські організації та система БПД співпрацюватимуть

Провідні провайдери правової допомоги – орган адвокатського самоврядування, державна установа та три громадських об’єднання – консолідували свої зусилля, щоб спільно забезпечити якісне надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянам у кримінальному провадженні.

26 жовтня 2018 року Національна асоціація адвокатів України, Координаційний центр з надання правової допомоги, Українська фундація правової допомоги, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група підписали меморандум щодо посилення експертного потенціалу у сфері доступу вразливих категорій населення до правосуддя у кримінальному провадженні.

«Це безпрецедентна подія, коли таке широке коло представників громадянського суспільства,  державної інституції – системи з надання безоплатної правової допомоги та адвокатської спільноти об’єднують свої зусилля у конкретній сфері. Ми демонструємо цим єдність адвокатського середовища з єдиними цілями, принципами та засадами діяльності», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Меморандум укладений з метою налагодження взаємодії адвокатської спільноти, системи БПД та громадянського суспільства щодо покращення доступу вразливих категорій населення до правосуддя.

«Вперше Національна асоціація адвокатів України підписує Меморандум про взаємодію з громадськими організаціями. Ця подія викликана тим, що ми розуміємо ризики для захисту прав людини і їх потрібно усувати. Ми можемо це зробити лише разом», – сказала голова Національної асоціації адвокатів України, голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова. 

Підписанти меморандуму домовилися надавати взаємну всебічну підтримку задля розвитку співпраці та обмінюватися інформацією про заходи, спрямовані на його реалізацію.

«Наша мета – створити інструмент, який слугуватиме підвищенню якості надання безоплатної правової допомоги, особливо для вразливих категорій населення у кримінальних справах. Тут ми йдемо в ту проблемну зону в кримінальному процесі, де є певні недоліки, і їх потрібно усувати», –  підкреслив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Меморандум передбачає створення Комісії з експертно-правового аналізу, яка розроблятиме механізми забезпечення якості безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному провадженні.

«Це серйозна віха в розвитку держави, адвокатури та громадського правозахисту. Поєднання зусиль громадських організацій з професійними адвокатами та сприяння держави в цьому справді може забезпечити захист прав людини на достойному рівні і нагадувати про повагу до прав людини, яку має демонструвати держава», – наголосив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. 

Комісія має розробити конкретні механізми, які гарантуватимуть громадянам якість правової допомоги у кримінальному провадженні.

«Хочу зазначити позитивну динаміку взаємодії громадянського суспільства, адвокатури та державного інституту – системи надання безоплатної правової допомоги. Фінальним бенефіціаром цієї роботи є наше суспільство, тому що якість правової допомоги і БПД, зокрема, - це те, чого потребують люди», – зазначив директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома.

Комісія діятиме на постійній основі у складі дев’яти осіб – по три представники від НААУ та КЦ і по одному від організацій громадянського суспільства.