14-05-201817:56

Антирейдерські штаби повинні використовувати всі доступні інструменти для вирішення конфліктів - Олена Сукманова

Антирейдерські агроштаби, які відновили свою роботу, повинні використовувати всі доступні інструменти для вирішення конфліктів, починаючи з юридичних механізмів і закінчуючи медіацією. Про це заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова сказала під час засідання антирейдерського штабу Житомирської області, участь в якому вона взяла під час робочої поїздки у Житомир.

«У цьому році ми поновили роботу агроштабів не для того, щоб погасити пожежу, а для того, щоб попередити будь-які конфліктні ситуації», - сказала Олена Сукманова. 

За її словами, штаби повинні не тільки займатися безпосередньо питаннями рейдерства, але й бути ефективними майданчиками для співпраці різних органів державної влади. «Це найголовніше. Якщо різні державні органи зібралися на одному майданчику, то вони повинні максимально ефективно його використовувати», - зазначила заступник міністра юстиції. 

Вона наголосила, що агроштаби повинні використовувати всі можливі інструменти для допомоги людям. «Це і юридичні інструменти, і адвокатська допомога від центрів безоплатної правової допомоги, це і консультаційна допомога Держгеокадастру, і допомога правоохоронних органів. Якщо потрібно - працюйте психологами, працюйте медіаторами. Головне - вирішити конфлікт і мати позитивний результат», - зазначила Олена Сукманова. 

Вона також наголосила, що, на щастя, на Житомирщині немає гучних рейдерських захоплень із силовим протистоянням. 

Окрім того, у рамках поїздки на Житомирщину заступник міністра провела зустріч із власниками земельних ділянок у місті Коростені. Під час зустрічі Олена Сукманова дала людям низку практичних порад, як їм захистити свої майнові права. Зокрема, не підписувати документи під тиском або папери, суть яких людина не розуміє, завжди мати оригінали документів на руках, користуватися консультацією центрів безоплатної правової допомоги та звертайтися до мобільних груп територіальних управлінь юстиції, графік виїздів яких є на сайтах обласної юстиції.

Також заступник міністра у Коростені провела особистий прийом громадян.