03-07-201818:34

Арбітражний трибунал відхилив позовні вимоги компанії «Krederi LTD» проти України

Арбітражний трибунал Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів (МЦВІС) ухвалив одностайне рішення на користь України у справі за позовом компанії «Krederi LTD», відхиливши всі позовні вимоги по суті.

З 2014 року у провадженні МЦВІС перебувала справа за позовом компанії «Krederi LTD» (Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії).

Позивач заявляв про те, що Україна порушила гарантії захисту його інвестицій, таких як справедливе і рівноправне ставлення, цілковитий захист і безпека, національний режим і режим найбільшого сприяння та захист від експропріації, які передбачені Угодою між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії про сприяння і взаємний захист інвестицій від 10 лютого 1993 року.

Компанія «Krederi LTD» обґрунтовувала свій позов тим, що через підконтрольні українські компанії вона здійснила на території України інвестиції у 3 земельні ділянки, розташовані у Печерському районі міста Києва, однак, на її думку, держава Україна здійснила експропріацію інвестицій внаслідок прийняття судами України рішень про повернення цих земельних ділянок у власність Київської міської державної адміністрації.

Позивач вимагав від держави сплати компенсації в розмірі 137 млн. доларів США та додатково – відсотки, нараховані з моменту винесення арбітражного рішення по дату його фактичного виконання, а також компенсації витрат, повʼязаних з арбітражним розглядом.

Арбітражний трибунал визнав, що позовні вимоги є необґрунтованими, а тому підлягають відхиленню.