22-09-202209:05

Делегація Мін'юсту працює на 77-ій сесії Генасамблеї ООН

Делегація Міністерства юстиції України, а саме робоча група з розробки та впровадження міжнародного компенсаційного механізму на чолі з заступницею Міністра юстиції Іриною Мудрою, працює на тижні високого рівня 77-ої сесії Генасамблеї ООН.

Відбулися зустрічі на високому рівні з постійним представником Ліхтенштейну у ООН, з Амаль Клуні – відомою правозахисницею та адвокаткою. Амаль входить до юридичної робочої групи, яка консультує Україну щодо забезпечення відповідальності за воєнні злочини і працює з Міжнародним кримінальним судом. Протягом зустрічей обговорили ініціативи робочої групи про створення міжнародного компенсаційного механізму усім постраждалим від війни.

Під головуванням Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби відбулася щорічна зустріч міністрів закордонних справ держав-членів ССГ (спільна слідча група) у справі МН-17. Обговорили важливі для України теми: підтримку судового переслідування та кримінального розслідування у справі МН-17; підтримку державами-членами ССГ у справі МН-17 у протидії російській збройній агресії. Означили головні напрями подальшої роботи: очікуване рішення окружного суду Гааги; продовження роботи ССГ (кримінальне переслідування екіпажу БУК та російського командування, причетних до збиття МН-17); співпрацю у розслідуваннях злочинів, вчинених у результаті збройної агресії РФ (використання досвіду справи МН-17 в триваючих розслідуваннях).

Ірина Мудра також виступила на події високого рівня з нагоди 30-ти річчя Декларації захисту прав національних, етнічних, релігійних меншин. У своїй промові застуаниця Міністра юстиції України закликала країни звернути увагу на страшні акти терору, знущання, які творить загарбник на території України, та дати ефективну, гідну відповідь країні-агресору.

«Держава-агресор під фальшивим приводом та підміною понять «захисту російської меншини» атакувала український суверенітет у Криму та на Донбасі. Мільйони українців з багатьох етнічних, релігійних та мовних меншин опинилися на тимчасово окупованих територіях або були змушені покинути свою історичну батьківщину», – сказала Ірина Мудра під час свого звернення. 

Крім того, вже сьогодні, 22 вересня, о 20:15 за київським часом відбудеться side event – головна подія для України на Генасамблеї, протягом якої будуть представлені ініціативи країни щодо впровадження міжнародного компенсаційного механізму за збитки, які завдала росія. Також буде надана вичерпна інформація щодо розслідування злочинів проти людяності, геноциду та воєнних злочинів росії проти України для подальшого розгляду у Міжнародному кримінальному суді. Трансляція цього івенту буде доступна за посиланням: http://youtube.com/user/GermanyUN