16-01-201811:49

Денис Чернишов: пенітенціарна система в Україні фінансується за залишковим принципом

Зареєстрований у Верховній Раді законопроект «Про пенітенціарну систему» став результатом напрацювань команди Мін'юсту з залученням міжнародних експертів та аудиторських міжнародних компаній. Цей законопроект є одним із методів "лікування" пенітенціарної системи України. Про це в інтерв'ю виданню ГолосUA повідомив заступник Міністра юстиції Денис Чернишов.

«Раніше у нас навіть закону профільного не було. Все було розрізнено і навіть не була визначена місія пенітенціарної системи», - наголосив заступник.

Денис Чернишов також повідомив, що про продаж землі під Лук'янівським СІЗО в Києві взагалі не йдеться. Натомість триває пошук варіантів будівництва нових СІЗО.

«У нас це питання стоїть дуже гостро, були зауваження як з боку Генеральної прокуратури, так і Комітету протидії тортурам», - зауважив Денис Чернишов.

За словами заступника Міністра, в Лук'янівському СІЗО 60% з 2500 осіб - це люди, які перебувають під слідством: де-юре вони такі ж громадяни, як всі інші, але утримуються в жахливих умовах.

«Змінити ситуацію - обов'язок держави. Оскільки в бюджеті немає коштів, ми самі шукаємо варіанти, щоб змінити ситуацію на краще. Потрібно фінансування, щоб побудувати нове СІЗО. Ми знайшли такий варіант в чинному законодавстві - це державно-приватне партнерство», - додав Денис Чернишов.

Заступник пояснив, що потенційний інвестор повинен взяти на себе зобов'язання побудувати нові СІЗО за межами міст. Натомість, після введення об'єкта в експлуатацію інвестор отримує земельні ділянки під старими СІЗО.

За словами заступника Міністра юстиції, важливою частиною роботи є посилення функції служби пробації, мета якої - підготовка людини до виходу на свободу та її ресоціалізація.

«Це, зокрема, оформлення документів, пошук соціальних зв'язків - куди вийде людина, де буде жити. Це і опрацювання постановки на облік в службі зайнятості, можливість пошуку роботи», - наголосив Денис Чернишов та зауважив: якщо суспільство не подбає про ці питання, не подумає про те, як колишньому в'язню отримати роботу, щоб себе годувати, така людина може перетворитися в рецидивіста, піде здійснювати нові злочини.

У той же час заступник Міністра звернув увагу на недостатнє фінансування пенітенціарної системи.

«Ми маємо фінансування на рівні всього 44% від потреби. Якщо ми говоримо про зарплату, то почали ми 2017 рік з зарплати, яка була в 4 рази нижче, ніж зарплата в поліції, в Нацгвардії. Зрозуміло, що це призводить до відтоку найякісніших кадрів. Ми переконали своїх колег в Кабміні, і нам додали фінансування, що дозволило підняти зарплату. На сьогодні мінімальна зарплата в системі 5 тисяч гривень. Ми будемо працювати над тим, аби в наступному році вона була вищою. Що стосується ремонту, то на нього практично не виділяється жодного фінансування. Ремонти потрібні, як повітря, і поточні, і капітальні. Пенітенціарна система у нас фінансується за залишковим принципом», - резюмував Денис Чернишов.

Посилання: http://ru.golos.ua/suspilstvo/d_chernyishov_penitentsiarnaya_sistema_v_ukraine_finansiruetsya_po_ostatochnomu_prin