29-03-201912:51

Денис Чернишов: пробаційні програми сприяють подоланню шкідливих звичок і зміні прокримінального мислення

Мін’юстом розроблено та затверджено гендерно-чуйні пробаційні програми, методику та інструменти, а також систему їх оцінювання. Метою реалізації пробаційних програм є виправлення суб′єктів пробації, звільнених від відбування покарання з випробуванням, та запобігання вчиненню ними повторних  кримінальних правопорушень. На цьому наголошує заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов.

«Завданням реалізації пробаційних програм є застосування комплексу заходів, необхідних для корекції соціальної поведінки суб′єктів пробації або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об′єктивно перевірити», - додав Денис Чернишов.

У 2018 році, за словами заступника Міністра, на практиці впроваджувалося 6 пробаційних програм: 3 для повнолітніх та ще 3 для неповнолітніх суб’єктів пробації за трьома напрямами: «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення», «Попередження вживання психоактивних речовин».

Спільно з Проектним офісом з питань пробації Міністерства юстиції України (EDGE) розроблено та забезпечено перевірку на практиці пробаційної програми «Формування життєвих навичок». Програма складається з 4 модулів: «Успішне спілкування», «Сім’я та цінності», «Освіта та працевлаштування», «Цілепокладання та побудова життєвих планів».

«Реалізація пробаційних програм здійснюється уповноваженими органами з питань пробації по всій території України. Пробаційна програма - це система занять, які проводяться за визначеним графіком і мають на меті корекцію поведінки, яка суперечить прийнятим у суспільстві нормам», - зауважив заступник Міністра юстиції.

Кількість підготовлених кураторів з реалізації пробаційних програм у 2018 році, як наголосив Денис Чернишов, становила 371 особу (52,3% підрозділів забезпечено кураторами). Станом на березень 2019 року відповідне навчання вже пройшло 515 осіб (68 % підрозділів забезпечено кураторами).

 «Орган пробації під час наглядової пробації реалізовує пробаційні програми стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, що дозволяє отримати переваги щодо подолання шкідливих звичок і зміни прокримінального мислення, формування безпечного суспільства, зниження злочинності та попередження повторних злочинів», - резюмував заступник Міністра юстиції Денис Чернишов.