23-11-201716:30

Денис Чернишов: Україна має створити ефективну систему повернення у суспільство громадян, які мали проблеми із законом

Україна зацікавлена у обміні досвідом в рамках запровадження та розбудови системи пробації, що дасть змогу повернути у суспільство громадян, які мали проблеми з законом. Про це заступник Міністра юстиції Денис Чернишов повідомив під час перебування з робочим візитом в Китаї.

«Міністерство юстиції зацікавлене в досвіді Міністерства юстиції КНР у напрямку організації роботи з неповнолітніми, які утримуються в пенітенціарних установах і перебувають на обліку в системі пробації. Зокрема, нас цікавлять практичні аспекти запобігання вчиненню злочинів неповнолітніми», - наголосив заступник Міністра.

Він повідомив китайського колегу, що основними пріоритетами реформи системи тюрем в Україні є запровадження повноцінної системи пробації та переобладнання закладів виконання покарань, підвищення якості утримання та медичного обслуговування.

Заступник Міністра юстиції також зазначив: в рамках реформи пенітенціарної системи рішенням Уряду було ліквідовано Державну пенітенціарну службу України, а всі її повноваження передані Міністерству юстиції.

Денис Чернишов наголосив на необхідності створення ефективної системи, яка здатна забезпечувати належний баланс між попередженням злочинів, реабілітацією правопорушників, повагою до прав людини і верховенством права.

«Наріжним каменем будь-яких змін має бути забезпечення прав громадян, які потрапили за грати, та гарантування людських умов утримання. Адже всім відома норма, за якою рівень ставлення держави до ув’язнених  найкращим чином демонструє те, як держава ставиться до своїх громадян», - сказав заступник Міністра юстиції.

Додатково він поінформував про новації, які планується запровадити в пенітенціарних закладах. Серед них – оснащення персоналу нагрудними відеореєстраторами та запуск електронної систему обліку засуджених.