15-06-201813:58

Денис Чернишов взяв участь у Національній конференції партнерів проекту USAID «Заради життя»

Міністерство юстиції України висловлює подяку та високо оцінює допомогу Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в організації надання медичної допомоги в установах Держаної кримінально-виконавчої служби України. Про це заявив заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов під час Національної конференції партнерів проекту  «Заради життя», присвяченого виробленню спільного плану дій для боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та гепатитом в установах виконання покарань.

Як зазначив Денис Чернишов, проект «Заради життя» наразі є надзвичайно актуальним, адже під час діалогу з міжнародними партнерами  порушуються такі проблемні питання системи охорони здоров'я ДКВС України, як неукомплектованість штатів, низька професійна підготовка кадрів, застаріла матеріально-технічна база установ виконання покарань та закладів охорони здоров’я, низьке фінансове забезпечення медичних працівників.

«Відповідно до реформи пенітенціарної системи, однією з оперативних цілей є дотримання права людини шляхом створення умов поводження та утримання у відповідності до міжнародних стандартів. На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України  утворено ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України». Функціонування Центру надасть змогу протестувати медичний персонал, вивести працівників із підпорядкування адміністрацій установ, керуватися в своїй роботі суто професійними рішеннями, що безпосередньо має вплинути на якість надання медичної допомоги, а також не дозволить адміністрації установ приховати можливі нещасні випадки в установах виконання покарань», - наголосив Денис Чернишов.

За словами заступника Міністра юстиції, на сьогодні до системи охорони здоров’я установ ДКВС України входять 108 медико-санітарних частин, 4 фельдшерських пункти,  10 багатопрофільних лікарень (з них одна - психіатричного спрямування) та 8 туберкульозних лікарень.

З метою удосконалення нормативно-правової бази з питань організації медичної допомоги засудженим та особам, узятим під варту, та приведення її до міжнародних рекомендацій, спільним наказом Мін’юсту та МОЗ України було внесено зміни до Порядку взаємодії закладів охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України із закладами охорони здоров’я з питань надання медичної допомоги особам, узятим під варту, та до Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі.

Зазначені зміни, як повідомив Денис Чернишов, стосуються обов’язкової фіксації тілесних ушкоджень та повідомлення про них відповідним посадовим особам та органам; проведення огляду засуджених та осіб, узятих під варту медичним працівником поза межами чутності і (якщо медичний працівник не бажає іншого в кожному конкретному випадку) поза межами видимості немедичного персоналу;  вільного вибору лікаря; конфіденційності доступу до медичної документації; надання психіатричної допомоги засудженим відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу»; звільнення засуджених від подальшого відбування покарання за хворобою.

Протягом 2017 року через електронну систему «ProZorro» відбулися закупівлі загально-соматичних, протитуберкульозних та антиретровірусних лікарських засобів для установ ДКВС України.

«Для установ ДКВС України Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією поставив лікарських засобів та виробів медичного призначення на суму 22,2 млн грн. Таким чином, в установах виконання покарань ДКВС України на 100% забезпечена потреба в АРВ препаратах для лікування ВІЛ-інфікованих засуджених та для лікування чутливого туберкульозу, на 26% - для лікування осіб, хворих на мультирезистентний туберкульоз», - резюмував заступник Міністра юстиції.