11-12-201915:38

Денис Малюська: Мін’юст впроваджує онлайн скаргу для засуджених

Електронні послуги ДКВС повинні створити умови для реалізації прав громадян, гарантованих законодавством України. Однією із таких послуг є сервіс «Онлайн скарга для засуджених», який буде впроваджуватись у рамках пілотного проєкту в державній установі «Київський слідчий ізолятор». Про це повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська.

«Ми хочемо надати особам , взятим під варту, та засудженим можливість подавати конфіденційні онлайн скарги на неналежне поводження чи умови тримання за допомогою спеціальної інформаційно-комунікаційної системи до Національного превентивного механізму, прокуратури та інших органів», – зазначив Денис Малюська.

За його словами, потрібно припинити випадки неналежного поводження у СІЗО та в’язницях. Впровадження електронної скарги повинно створити ефективну систему протидії катуванням, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню з ув’язненими.

«Ми нормативно врегульовуємо і дозволяємо цей механізм наказом Мін’юсту. На даний час однією з пілотних установ для реалізації цього механізму визначено державну установу «Київський слідчий ізолятор». В установі встановлено відповідне обладнання щодо пілотного відпрацювання механізму подання конфіденційної онлайн скарги ув’язненими», ­– поінформував  Міністр, наголосивши, що найближчим часом кількість електронних та комунікаційних сервісів для ув’язнених істотно зросте.

Наразі в Адміністрації ДКВС вже встановлено програмне забезпечення, яке дозволяє отримувати в електронному вигляді онлайн скаргу, в тому числі у форматі відеозвернення. Адміністрацією спільно з представниками ТОВ «Мережа-С» проведено пілотне відпрацювання зазначеної системи.

Порядок користування засудженими інтернетом - дуже складне питання, тому лише спеціальні технічні пристрої із відповідним програмним забезпеченням, яке обмежує і контролює користування інтернетом засудженого, може бути запроваджене у виправних установах.

Також визначено вимоги до електронних звернень. Зокрема, в такому зверненні має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У зверненні зазначаються прізвище, ім’я, по батькові, місце відбування покарання та викладається суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.