08-02-202314:49

Денис Малюська провів онлайн-зустріч із Міністеркою юстиції Латвії щодо створення Компенсаційного механізму для України

Міністр юстиції України Денис Малюська та його заступниця Ірина Мудра провели онлайн-зустріч у режимі відеоконференції із Міністеркою юстиції Латвійської Республіки Інес Лібіною-Егнере. Обговорили, серед іншого, питання щодо створення механізму компенсації для України та конфіскації активів російської федерації в іноземних державах, зокрема конфіскації золотовалютних резервів та шляхи подальшого співробітництва між міністерствами.

«Сьогодні Україна захищає не лише свій суверенітет і територіальну цілісність. Україна відстоює демократичні цінності, права людини та верховенство права для всього світу. Притягнення держави-агресора росії до всебічної міжнародної відповідальності матиме вирішальне значення для майбутнього світового порядку. Це продемонструє будь-якій агресивній державі реальні правові наслідки збройної агресії», – зазначив Денис Малюська.

Як перший крок у процесі створення Компенсаційного механізму Україна прагне створити міжнародний Реєстр збитків. У ньому збиратиметься інформація про претензії та реєструватимуться докази завданих збитків та інших порушень міжнародного права, вчинених росією в Україні або проти України, для використання цих доказів у майбутньому судовому процесі.

Запорукою ефективної роботи Компенсаційного механізму та гарантією отримання всіма постраждалими справедливого відшкодування є фінансове наповнення Компенсаційного фонду. Україна переконана, що основним джерелом його наповнення мають бути заблоковані і заморожені активи російської федерації та громадян рф, які перебувають під санкціями.

«Тому, для нас принципово важливо, щоб заморожені активи росії та визначених осіб залишалися заблокованими, були конфісковані та згодом передані до Компенсаційного фонду, який діятиме в рамках міжнародного компенсаційного механізму. Досягнення цієї мети забезпечить виплату компенсацій жертвам збройної агресії та швидке постконфліктне відновлення України саме за рахунок держави-агресора. З метою притягнення росії до матеріальної відповідальності за всі завдані збитки ми закликаємо наших міжнародних партнерів зберегти вже введені санкції, продовжити посилення санкційного тиску на росію та заморозити активи підсанкційних осіб», – акцентувала Ірина Мудра.

«Ми вдячні Латвії та всім державам-членам ООН, які підтримали 14 листопада Резолюцію Генасамблеї ООН щодо «Сприяння виправленню та відшкодуванню за агресію проти України». Ми очікуємо, що це прискорить законну конфіскацію заморожених валютних резервів росії та активів за кордоном для компенсацій Україні й українським громадянам», – наголосив Денис Малюська.

Латвійська сторона, у свою чергу, запевнила, що їхня країна незмінно підтримує територіальну цілісність України, необхідність продовження санкційного тиску на рф до повного припинення збройної агресії проти України та відновлення нашою державою суверенітету над всією територією у міжнародно визнаних кордонах. 

«Головними напрямками підтримки України, над якими Латвія продовжить роботу як на національному, так і на міжнародному рівні, є, по-перше, – притягнення до відповідальності рф, її керівництва та виконавців за злочин агресії проти України та воєнні злочини і злочини проти людяності, а по-друге, – арешт і кофіскація на користь України фінансових та майнових активів рф. Латвія наразі працює над реалізацією обох ініціатив у тісній координації з балтійськими партнерами – Естонію та Литвою, а також Польщею. Латвійська сторона підтримує політичну декларацію Естонії щодо початку розробки національного механізму конфіскації російських активів на користь України, уважно слідкуватиме за напрацюваннями естонської сторони та принципово готова працювати з Україною над пошуком аналогічних рішень. При цьому Латвія також вважає за необхідне просування відповідних процесів на загальноєвропейському рівні, передусім у рамках ЄС, оскільки це дозволить досягти створення універсальних механізмів», – заявила Інес Лібіна-Егнере.