13-05-202214:00

Денис Малюська провів зустріч із Тимчасовою повіреною у справах США

Міністр юстиції України Денис Малюська зустрівся із Тимчасовою повіреною у справах США Крістіною Квін. Основну увагу в ході зустрічі приділили питанням надання допомоги з боку США у розслідуванні військових злочинів на території України, зокрема – створення відповідної законодавчої бази,  утримання військовополонених та реформ у сфері юстиції.

Денис Малюська проінформував про роль Міністерства юстиції України у процесі розслідування військових злочинів, і, зокрема, зазначив, що наразі судові експерти Науково-дослідних установ судових експертиз Міністерства юстиції України беруть активну участь у розслідуванні та огляді місць злочинів, скоєних рф на території нашої держави.

Учасники зустрічі торкнулись питання ратифікації Римського статуту. Очільник українського Мін’юсту проінформував американських партнерів, що Міністерством підготовлено законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом», який наразі перебуває на розгляді ВРУ (реєстр. № 7304 від 20.04.2022) та має на меті врегулювання порядку співробітництва компетентних органів влади України з МКС як до ратифікації Римського статуту, так і після.

Денис Малюська також розповів американській стороні про основні аспекти законопроєкту, прийняття якого дозволить націоналізувати активи російських громадян та українців, яких визнають колаборантами, зокрема, щодо визначення процедури розгляду таких справ Вищим антикорупційним судом України, збору доказової бази та відповідального органу.

Також сторони обговорили питання адаптації системи виконання судових рішень до вимог воєнного часу.

Крістіна Квін у свою чергу висловила цілковиту підтримку Україні у її боротьбі та запевнила, що Сполучені Штати Америки залишаються надійним партнером нашої країни та надаватимуть допомогу у всіх можливих сферах.