24-07-202013:06

Денис Малюська: У СІЗО почала діяти «Послуга наперед» за користування платними камерами

Відсьогодні почала діяти нова послуга – сплата за користування платними камерами наперед. Про це повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська.

Зокрема, будь-яка особа, взята під варту, має право надати адміністрації СІЗО підтвердження оплати «Послуги наперед» та скористатися відповідною платною послугою протягом шести місяців з дня здійснення відповідного платежу. Оплату послуги можна здійснювати знеособлено та не вказуючи конкретний час перебування під вартою.

«Пам’ятайте, послуга діє протягом 6 місяців. Якщо протягом вказаного строку особа не буде взята під варту та не потрапить у СІЗО, кошти за невикористані дні будуть зараховані до спеціального фонду державного бюджету СІЗО у якості благодійної допомоги», - наголосив Міністр.

Він зазначив, що послугою можна скористатися у 19 установах виконання покарань, в яких запущено експериментальних проєкт щодо надання платних послуг. Це державні установи «Київський слідчий ізолятор», «Львівський слідчий ізолятор», «Чернігівський слідчий ізолятор», «Запорізький СІЗО», «Вільнянська установа виконання покарань (№11)», «Дніпровська установа виконання покарань (№4)», Харьківський, Полтавський, Сумський та Старобільский СІЗО, «Житомирська установа виконання покарань (№8)», Хмельницький та Чернівецький СІЗО, а також Вінницька установа виконання покарань (№1), «Рівненський слідчий ізолятор», «Луцький слідчий ізолятор», «Чортківська установа виконання покарань (№26)», «Закарпатська установа виконання покарань (№9)» та «Івано-Франківська установа виконання покарань (№12)».

Заяву про надання «Послуги наперед» можна подавати як письмово, так і в електронній формі через автоматизовану систему «Он-лайн будинок юстиції». У заяві потрібно вказати: місце надання послуги (найменування слідчого ізолятора); календарний період (доба, тиждень, місяць), за який планується сплатити кошти за користування платною камерою; згоду платника щодо зарахування коштів за невикористані дні до спеціального фонду державного бюджету СІЗО як благодійної допомоги.

Після здійснення оплати платнику надійде підтвердження з ідентифікатором платежу (цифровим або QR-кодом).

При цьому, у разі відсутності вільних місць у камерах з поліпшеними побутовими умовами при прибутті до СІЗО особи, взятої під варту, щодо якої замовлено «Послугу наперед», адміністрація СІЗО повертає кошти на безготівковий рахунок платника, з якого був здійснений платіж або безготівковий рахунок, вказаний особою, взятою під варту.