03-06-202014:19

Денис Малюська: Уряд врегулював питання оплати праці адвокатів, які залучаються до Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину

Кабінет Міністрів України підтримав розроблену Міністерством юстиції постанову «Деякі питання залучення центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокатів, включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, для реалізації Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». 

Ця постанова врегульовує питання оплати послуг адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу в рамках реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Цей проєкт реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги з березня 2019 року. З квітня 2020 року його дія поширюється на всю територію України.

Пілотний проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, і включає скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.

Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що станом на 01 квітня 2020 року укладено 85 угод про застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, між потерпілими та неповнолітніми, які є учасниками Програми.

«Імплементація та реалізація міжнародних та Європейських стандартів щодо захисту прав та законних інтересів дітей є одним із пріоритетних напрямів діяльності держави. Основний принцип відновного правосуддя - це захист неповнолітнього, максимальна індивідуалізація судового процесу, широке використання в судовому процесі відновних практик та медіації за допомогою залучення сторонами процесу відповідних фахівців - посередників (медіаторів). Медіаторами у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД та успішно пройшли навчання на тему «Базові навички медіації у кримінальному процесі»», - зазначив Денис Малюська.

За словами очільник відомства, учасниками пілотного проєкту є органи прокуратури, представники системи безоплатної правової допомоги, адвокати-медіатори, громадські організації. При цьому оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів, які є посередниками щодо укладення угоди про застосування Програми, здійснювалась за підтримки донорських коштів, які наразі використані.

«Таким чином, наразі виникла необхідність у вирішенні питань щодо залучення центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги медіаторів, а також оплати їхніх послуг та відшкодування витрат на підготовку і проведення медіації. Зважаючи на це, Постановою пропонується визначити право центрів з надання БВПД на залучення посередника із числа адвокатів, включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, що пройшли навчання з реалізації Програми для проведення медіації, та установити, що посередники залучаються на підставі укладених договорів та доручення центру для проведення медіації», - пояснив Міністр.