02-10-201917:42

Денис Малюська: В Україні запрацює система продажу майна боржників через електронні аукціони «Прозоро.Продажі»

Уряд схвалив постанову, за якою майно боржників буде продаватися через електронні аукціони «Прозоро.Продажі». Про це повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська.

«Сьогодні Кабінетом Міністрів прийнято постанову «Питання функціонування електронної торгової системи з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність)», розроблену на виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства. Її мета – створення конкурентних і сприятливих умов для організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство. Цією постановою державне підприємство «Прозорро.Продажі» визначено відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи. Це дозволить забезпечити прозорість процедури та збільшити ціну продажу майна боржників, включаючи майно неплатоспроможних банків», – зазначив Денис Малюська.

Крім того, постановою визначено порядки функціонування електронної торгової системи, процедуру авторизації електронних майданчиків та вимоги до їх операторів, надання доступу авторизованим електронним майданчикам до системи та розмір плати за такий доступ. Також встановлено порядок організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) та сплати винагороди операторів авторизованих електронних майданчиків, розмір гарантійного внеску, порядок його сплати та повернення.

Денис Малюська поінформував, що електронна торгова система починає працювати вже зараз, а перші продажі відбуватимуться за кілька тижнів.

«Положення постанови щодо визначення державного підприємства «Прозорро.Продажі» адміністратором електронної системи, щодо порядку функціонування цієї системи та порядку авторизації електронних майданчиків та надання їм доступу до системи набирають чинності одночасно з набранням чинності постановою – з дня її офіційного опублікування. Водночас здійснення продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства та Порядку організації та проведення аукціонів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, здійснюватиметься на електронних аукціонах з моменту введення в дію Кодексу України з процедур  банкрутства – з 21 жовтня 2019 року», – пояснив Денис Малюська.