28-11-201918:30

Денис Малюська: Вже розроблене програмне забезпечення для обліку засуджених

Однією із чотирьох головних цілей Міністерства юстиції є зменшення кількості рецидивів. Це найскладніша ціль і вона потребуватиме найбільше зусиль. Про шляхи її реалізації повідомив Міністр юстиції Денис Малюська під час презентації «To do list» Мін’юсту.

Він зазначив, що у пенітенціарній системі накопичилось багато проблем: тих, хто перебуває у в’язниці, зовсім не готують до повернення в суспільство. Крім того, величезною проблемою системи є корупція.

«Зокрема, це корупція у сфері закупівель. Необхідне не закуповується, а те, що не потрібно, закуповується величезними обсягами та за завищеними цінами», – констатував Міністр, зазначивши, що наразі дане питання перебуває під пильним контролем керівництва Міністерства.

Наступна проблема – це неконтрольованість окремих установ та наявність стійкої субкультури.  За словами Дениса Малюськи, існує ряд установ, які не контролюють своїх ув’язнених.

Для того, щоб мати уявлення про те, що відбувається в установах – хто де знаходиться, куди переміщується та що з такою особою відбуватиметься далі – буде здійснено облік засуджених осіб.

«За кілька місяців, що ми працюємо, ми розробили програмне забезпечення, яке дозволить обліковувати засуджених осіб. Крім того, це програмне забезпечення дозволить мати інформацію про всі ризики, пов’язані з конкретною особою», ­– заявив Міністр юстиції.

Окремо він наголосив на кроках, які планується зробити для покращення ситуації у пенітенціарній сфері. Сюди входить створення належних умов  тримання засуджених в установах виконання покарань та розширення переліку видів покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, створення сучасних в’язниць, дотримання прав людини та започаткування практики приватних СІЗО.

«Ми плануємо спробувати дати можливість працювати приватним СІЗО. По суті, це буде щось на зразок готелів, які добре охороняються, де особи, у яких є кошти зможуть перебувати і очікувати вирок суду. За рахунок цих коштів частково ми зможемо покривати витрати і перебування осіб, які будуть перебувати в звичайних СІЗО. Спробуємо це зробити хоча б на одному пілотному проєкті і побачимо, наскільки ця бізнес-модель працює, і в подальшому будемо намагатися розширити цей експеримент, якщо він виявиться успішним, на всю територію України. Для цього потрібно буде трошки змінити законодавство, але це теж в наших першочергових планах», – зазначив Денис Малюська.

Крім цього, він акцентував увагу ще на трьох важливих цілях – доступі ув’язнених до освіти і корекційних програм, збільшення фінансування на медицину, харчування і побут і збільшення заробітної плати працівників.

«На жаль, у сьогоднішньому бюджеті ми не змогли отримати збільшення фінансування пенітенціарної системи, тому єдиним виходом для того, щоб досягти цих цілей, буде масове закриття в’язниць і скорочення кількості персоналу там, де в’язниці не заповнені. Це буде важко, це буде складно, це потребуватиме багато ресурсів, але іншого виходу ми не маємо», - сказав очільник відомства.

 

Презентація “To do list” змін

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/ministr-yustitsii-denis-malyuska-prezentuvav-to-do-list-zmin-kiiv-28-listopada-2019-roku