22-05-202012:08

Денис Малюська взяв участь в обговоренні співпраці в рамках Меморандуму щодо впровадження та поширення кращих практик правосуддя для дітей

Міністерство юстиції України, Координаційний центр з надання правової допомоги, Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Програма USAID «Нове правосуддя» провели онлайн обговорення подальшого впровадження багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння, підписаного 29 квітня 2020 року, який передбачає впровадження та поширення кращих практик правосуддя для дітей, у тому числі на базі системи безоплатної правової допомоги.

На початку зустрічі Міністр юстиції Денис Малюська подякував всім присутнім за довгу плідну співпрацю щодо провадження кращих практик правосуддя для дітей.

«Міністерство юстиції приділяє комплексну увагу питанню  захисту прав дитини. Ми націлені на проведення реформи у сфері захисту прав дітей та створення відповідних механізмів для її впровадження. Зокрема, це стосується використання альтернативних способів покарань неповнолітніх, які не передбачають ізоляцію неповнолітніх від суспільства», - наголосив Міністр.

 

Учасники схвально оцінили спільну роботу в рамках Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, яка виступає міжінституційною платформою для системного обговорення та вирішення проблемних питань розвитку правосуддя щодо неповнолітніх, прийняття узгоджених рішень, що відповідають інтересам дитини.

Завдяки координації роботи всіх сторін вдалося розробити проєкт Закону про правосуддя, дружнє для дітей, прийняти Нацстратегію реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року та План дій,  розпочати роботу над стандартизацією навчальних програм для спеціалістів, що працюють  у сфері правосуддя для дітей тощо.

Також було наголошено, що пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується з березня 2019 року. Він довів свою ефективність та на даний момент поширений на всю територію України.

«Тільки завдяки співпраці та спільними зусиллями можна досягти змін на благо дітей. Ми будемо працювати над змінами і зробимо все можливе, щоб кожна дитина в Україні мала рівний доступ до дружнього до дитини правосуддя», - зазначила Керівник програми Захисту дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наїра Аветісян.

Під час обговорення присутні також окреслили подальші кроки для реалізації реформи. В рамках Меморандуму Програма USAID «Нове правосуддя» надаватиме підтримку Мін’юсту та Координаційному центру з надання правової допомоги у розробці та проведенні навчальної програми з питань захисту прав дітей та єдиних стандартів підготовки фахівців у сфері правосуддя для дітей.

Серед цілей подальшої співпраці також впровадження на законодавчому рівні можливості використання медіації як одного зі способів відновного правосуддя, удосконалення системи покарань, що застосовуються до неповнолітніх, шляхом розширення можливостей застосування покарань, не пов’язаних з ізоляцією особи (наприклад, громадські роботи, виправні роботи тощо), розробка законопроєкту «Про ювенальну юстицію» з урахуванням міжнародних стандартів забезпечення розбудови системи ювенальної юстиції, а також затвердження Стратегії попередження злочинності неповнолітніх.