12-09-201917:42

Денис Малюська: Законопроект №1056 спрямований на боротьбу з рейдерством

Верховна Рада підтримала за основу у першому читанні законопроект №1056 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності. Законопроект спрямований на боротьбу з рейдерством та створить додаткові гарантії захисту права власності в Україні. Про це повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська.

Він зазначив, що цей законопроект усуває з ринку акредитованих суб’єктів недержавні організації, які виконують функції «чорних реєстраторів» і є одним із елементів злочинних схем. «Практично 80% рейдерських захоплень відбувалися саме через них», – наголосив Міністр.

Також законопроект передбачає підвищення штрафів посадових осіб за порушення законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а саме - від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні це від  6800 грн до 10200 грн. А в разі повторного такого ж порушення протягом року  – від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів (від 8500 грн до 17 000 грн).

«Крім того, ми закріпили необхідність обов’язковості нотаріального посвідчення договорів про відчуження корпоративних прав, оскільки без цього практично неможливо зупинити обіг підроблених документів на майно, та впровадили принцип одночасності вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав, коли реєстраційна дія проводиться нотаріусом, який посвідчив відповідний документ щодо речового права», – зазначив Денис Малюська.

Серед інших нововведень – обов’язкове направлення на підвищення кваліфікації державного реєстратора, у роботі якого за результатами проведеної перевірки виявлено порушення порядку державної реєстрації прав відповідного законодавства; закріплення принципу територіальності державної реєстрації юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, за яким державна реєстрація проводиться за місцем знаходження  юридичної особи чи громадського формування; зміни у функціонуванні ЄДР (автоматичне формування запису в ЄДР з датою та номером, відображення відомостей про всі проведені реєстраційні дії, автоматичний моніторинг ризикованих реєстраційних дій тощо).

 «Цей законопроект закріплює реальні інструменти боротьби з рейдерством. Це додасть інвесторам більше впевненості і захистить наших громадян від посягань на їхнє майно», – наголосив очільник відомства.

Презентація