24-11-202015:49

Денис Малюська: Застосування пробаційного нагляду в якості альтернативного виду покарання дозволить більш ефективно забезпечити безпеку суспільства

Мін’юст України у співпраці з канадськими та європейськими партнерами розробили проєкти Законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності» та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності». Положення цих законопроєктів направлені на індивідуалізацію системи покарань та розширення переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства. Про це повідомив Міністр юстиції Укораїни Денис Малюська під час презентації документального фільму «Не Про Ґрати».

«Наразі система виконання покарань в Україні сфокусована на ізоляції людини, на фізичному унеможливленні вчинення нею повторного злочину протягом певного періоду. В той час, як основний фокус, що підтверджується міжнародним досвідом, має бути на ресоціалізації злочинця, на корегуванні його поведінки у суспільстві. Така незбалансованість системи і внутрішня нелогічність призводить до того, що в Україні і кількість рецидивів, і рівень злочинності загалом залишаються високими. Наше завдання – змістити фокус системи виконання кримінальних покарань і забезпечити безпеку суспільства», – зазначив Денис Малюська.

«Законопроєктом ми пропонуємо запровадити новий вид покарання – пробаційний нагляд. Передбачається, що пробація застосовуватиметься і як основне, і як додаткове покарання. В першу чергу, вона розрахована на ті випадки, де наразі суд в якості покарання призначає обмеження волі або арешт. Ця категорія – нетяжкі злочини. Пробацією ми не замінюватимемо позбавлення волі. В якості ж додаткового покарання пробація може бути застосована, якщо суд призначив людині інший вид покарання, наприклад, виправні роботи чи штраф», – пояснив заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

В першу чергу, застосування пробаційного нагляду дозволить врахувати індивідуальні ризики кожної конкретної особи, в результаті – зробить покарання більш ефективним. Крім того, – дозволить скоротити витрати на пенітенціарну систему.

«Один в’язень в установах виконання покарань «коштує» державі більше 10 тисяч гривень на місяць. Якщо ж говорити про пробацію, то це в десять разів менші витрати – усього 900 гривень на місяць за одного пробаціонера, так як держава працює з ним на волі, а не витрачає кошти на його утримання, харчування, комунальні послуги тощо», – наголосила заступниця очільника Мін’юсту Олена Висоцька.

Загалом служба пробації в Україні діє вже 5 років. З початку 2020 року через неї пройшло 105 тисяч правопорушників, 58 тисяч перебуває на обліку органів пробації на даний час. Директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук зазначає: з близько 22 тисяч досудових доповідей,  поданих цьогоріч їхніми співробітниками до суду, 80% говорили про те, що люди, які вчинили правопорушення і стосовно яких було складено досудову доповідь, можуть бути виправлені в суспільстві. «Відсоток рецидиву серед людей, які перебувають під наглядом пробації, наразі становить 1,3%, ще близько 3%  осіб – ухиляються від відбування покарання або порушують умови покарання, не пов’язаного з позбавленням волі», – говорить Олег Янчук.

Відтак, керівництво Міністерства юстиції переконане, що пробаційний нагляд більш ефективно працюватиме в інтересах суспільства, ніж підвищення розміру покарань для злочинців. Про це вже свідчить статистика органів пробації.

Керівник проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас зазначив, що  європейська практика в питаннях виконання покарань передбачає підхід управління ризиками. Саме він лежить у основі пробації. В Україні він допоки мало застосовується.  Довідас Віткаускас подякував Мін’юсту за ці кроки до імплементації такого підходу.

Протягом найближчих кількох тижнів проєкт Закону щодо альтернативних видів покарання має бути переданий на розгляд до Верховної Ради України.

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/prezentatsiya-dokumentalnogo-filmu-ne-pro-%D2%90rati-kiiv-24-listopada-2020-roku