12-04-202211:01

Денис Малюська: Звернення до МКС 42 країн значно пришвидшило процес розслідування злочинів рф

Ініціаторами звернення до Міжнародного кримінального суду через воєнні злочини росії були країни Прибалтики. Потім до МКС звернулися британці, партнери із західної Європи, Канада. Загалом 42 країни. Про це повідомив Міністр юстиції Денис Малюська в ефірі 24 каналу.

«Це прискорило процес, тому що якби не заяви цих країн-членів МКС, потрібні були ще окремі процедури для початку кримінального провадження. Зокрема, попередній розгляд справи суддями МКС. Завдяки зверненню країн цей процес оминули. Розслідування вже розпочалося», - зазначив Міністр.

Також Денис Малюська повідомив, що вже тисячі кримінальних проваджень порушені нашою Генеральною прокуратурою. Всі масиви документів та доказів будуть надані МКС.

«Також вчора президент оголосив, що ми офіційно підтримуємо і започатковуємо ініціативу по створенню міжнародного трибуналу, який буде спеціалізуватися на злочині агресії. Цей злочин буде доводити найлегше тому, що доказів того, що рф вчинила агресію проти України,  більш ніж достатньо. Власне, цей трибунал буде спрямований на топ-посадовців Росії», - заявив очільник відомства.

Крім того, Міністр поінформував про плани створити табір для військовополонених, наголосивши, що забезпечення харчування, проживання та утримання військовополонених - це наше зобов’язання відповідно до Женевськими конвенціями.

Відеоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/denis-malyuska-zvernennya-do-mks-42-krain-znachno-prishvidshilo-protses-rozsliduvannya-zlochiniv-rf