22-04-202109:10

Державна архівна служба України створила онлайн-виставку “Чорнобиль: 35 років пам’яті”

До 35-річчя Чорнобильської катастрофи Державна архівна служба України створила онлайн-виставку “Чорнобиль: 35 років пам’яті”

В експозиції представлені документальні фото із Зони відчуження, офіційні листи, протоколи засідань КПРС, звіти й доповідні членів партії та керівництва Чорнобильської АЕС після аварії; світлини, анкети, посвідчення ліквідаторів аварії, а також листи і телеграми людей, які пропонували свою допомогу постраждалим від катастрофи.

«Комплекс документів, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС всебічно відбиває причини, перебіг та наслідки найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття, яка стала жорстоким випробуванням не лише для України. Тоталітарна радянська система приховувала правду про цю трагедію, документи про неї мали різні грифи секретності. В незалежній Україні ці грифи знято, документи доступні для дослідження та частково опубліковані, а 30 жовтня 2017 року українська номінація «Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС» була включена до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу». Мета Державної архівної служби України заради пам’яті та майбутніх поколінь донести до світової спільноти правду про Чорнобильську катастрофу, про небезпеку радіації та людський фактор, який відіграв не останню роль в спричинені трагедії та ліквідації її наслідків, створити електронний ресурс, доступний для дослідників в інтернеті», - розповів Голова Укрдержархіву Анатолій Хромов.

До виставки увійшли документи з державних архівів Київської та Житомирської областей, Центрального державного архіву громадських об’єднань України та Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного. Онлайн-експозиція доступна на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної архівної служби України (https://archives.gov.ua/ua/).