02-10-200300:00

До 16 січня 2004 року "Дженерейшн Юкрейн Інк." може оскаржити рішення щодо відмови у задовільненні її позову до України на 9,5 млрд доларів США

До 16 січня 2004 року американська компанія "Дженерейшн Юкрейн Інк." може оскаржити в Міжнародному Центрі по врегулюванню інвестиційних спорів рішення Міжнародного Арбітражного Трибуналу щодо відмови у позові до України на відшкодуванні збитків і моральної шкоди від начебто створених перешкод при реалізації інвестиційного проекту "Паркв'ю" (бізнес-центр у місті Києві). Про це повідомив заступник Міністра юстиції України Василь Мармазов під час прес-конференції, яка відбулась 2 жовтня 2003 року у Міністерстві юстиції України.

Василь Мармазов повідомив, що за міжнародним законодавством, протягом 120 днів сторона, що програла, може розпочати процедуру оскарження. Оскільки рішення Міжнародного Арбітражного трибуналу датоване 16 вересня 2003 року, відповідно 16 січня 2004 року визначено як кінцевий термін оскарження.

Прогнозуючи результати можливого оскарження, Заступник Міністра юстиції зазначив, що рішення Арбітражного Трибуналу було прийнято одностайно. "Це суттєво ускладнює пошук вагомих аргументів для того, щоб Міжнародний Центр по врегулюванню інвестиційних спорів погодився, що при винесенні рішення сталися порушення, які дають можливість до позитивного оскарження." - сказав заступник Міністра юстиції.

За словами Василя Мармазова, справа з позовом "Generation Ukraine Ink" є прикладом того, як держава вчиться здійснювати правовий захист на міжнародному рівні. "Треба не лише знати свої права, але й вміти захищатися у випадку виникнення подібних позовів" - наголосив заступник Міністра.

Як повідомлялося раніше, Україна виграла судовий процес у американської компанії "Generation Ukraine Ink", яка у липні 2000 року звернулася до Арбітражного Трибуналу Міжнародного Центру по врегулюванню інвестиційних спорів у справі ARB/00/9 з позовом проти держави Україна. Компанія наполягала на відшкодуванні завданих їй збитків і моральної шкоди від створених перешкод при реалізації інвестиційного проекту "Паркв'ю" (бізнес-центр у місті Києві) на загальну суму близько дев'яти мільярдів доларів США.

Міжнародний Арбітражний Трибунал виніс рішення на користь України. Компанії "Generation Ukraine Ink" відмовлено в позові у повному обсязі. Позивача зобов'язано сплатити витрати відповідача у розмірі 365 000 доларів США.

Повноваження по захисту інтересів України в арбітражному процесі за позовом американської компанії "Дженерейшн Юкрейн Інк." до України Міністерство юстиціїотримало відповідно до Указу Президента України від 03.04.03 Представляти Україну у цій справі Міністерство юстиції залучило юридичні фірми "Грищенко і партнери" та "Проксен"

Довідка. Міжнародний Арбітражний Трибунал діє під егідою Міжнародного центру вирішення інвестиційних спорів (Вашинґтон, США). Арбітражний Трибунал діє на підставі міжнародної Конвенції, яка має вищу юридичну силу над національними законодавствами країн, що приєдналися до Конвенції. Згадану Конвенцію Україна ратифікувала у 2000 році. Рішення Трибуналу є обов'язковим до виконання національними судами України

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua