28-09-202211:11

Євгеній Горовець: Кабмін схвалив законопроєкт щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій

Під час засідання Уряду було ухвалено проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій». Метою цього законопроєкту є створення сприятливих умов для діяльності громадських організацій шляхом врегулювання на законодавчому рiвнi процедурних питань, запровадження низки нововведень, спрямованих на спрощення процедури реєстрації та усунення розбіжностей у застосуванні положень чинного законодавства, яке регулює відносини у відповідній сфері.

«На сьогодні громадські об'єднання є невід'ємною складовою демократичного суспільства, які мають важливе значення у всіх сферах суспільного життя. Значним показником є також активна участь громадян у діяльності таких організацій, що позитивно впливає на процес гармонійного розвитку сучасного суспільства. Враховуючи зазначене, й виникла нагальна потреба у законодавчому врегулюванні окремих питань щодо діяльності громадських об'єднань», – пояснює перший заступник Міністра юстиції України Євгеній Горовець.

За його словами, у документі враховано кращі практики європейського законодавства та    міжнародні стандарти діяльності організацій громадянського суспільства.

Одне з положень проєкту закону передбачає запровадження можливості здійснення діяльності громадських організацій на підставі модельного статуту. Як говорить перший заступник очільника Мін'юсту, це відкриває для громадських органiзацiй низку переваг та можливостей, однією з яких є відсутність необхідності звернення за правовою допомогою щодо складання установчого документа. Крім того, модельний статут неможливо підробити, його не потрібно подавати для реєстрації, не потрібно нотаріально завіряти підписи засновників на ньому тощо.

Також законопроєктом передбачається створення сприятливих умов для дiяльностi громадських організацій шляхом чіткого врегулювання на законодавчому рівні питань щодо:

  • скасування процедури набуття та підтвердження всеукраїнського статусу громадською організацією;
  • спрощення процедури проведення реєстрації громадських організацій шляхом передачі відповідних функцій від територіальних органів Міністерства юстиції до виконавчих органiв сiльських, селищних тa мiських рад, Київської тa Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, нотаріусів;
  • скорочення строку для проведення державної реєстрації з 3 днів до 24 годин тощо.

Ще одна передбачена законопроєктом норма – встановлення єдиної організаційно-правової форми для громадської організації.

«Проєктом Закону пропонується виключити таку організаційно-правову форму, як громадська спілка. Таким чином ми пропонуємо усунути дискримінаційну норму щодо заборони членства в громадських організаціях юридичних осіб», – розповідає Євгеній Горовець.

Пропонується, щоб зміни набрали чинності з 1 січня 2024 року.