26-01-202316:01

Ірина Мудра: росія здійснювала ефективний контроль тимчасово окупованого Донбасу з травня 2014-го року – проміжне рішення ЄСПЛ

25 січня 2023 року, ЄСПЛ оголосив  рішення по прийнятності міждержавної справи  «Україна та Нідерланди проти росії» за №№ 8019/16, 43800/14, 28525/20, визнавши її прийнятною, а відтак перейшовши до її розгляду по суті! ЄСПЛ визнав, що росія здійснювала ефективний контроль тимчасово окупованих територій Донбасу з 11-го травня 2014-го року щонайменше до 26-го січня 2022-го року.

«Це рішення стало абсолютною, безперечною перемогою України на юридичному фронті, бо юридично доведено, що війна рф з Україною триває вже майже дев'ять років. ЄСПЛ став першим міжнародним судом, який на підставі доказів, поданих Україною, юридично довів окупацію росією частини Донбасу з 2014 року», – повідомила заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

Варто виділити шість ключових моментів рішення ЄСПЛ:

 – визнання збройної агресії;

 – визначення дати початку російської окупації;

 – визнання контролю рф на окупованій території;

 – визначення територій, за порушення на яких відповідає рф;

 – дозвіл доводити вину рф за наслідки обстрілів цивільних об’єктів на українській стороні від лінії зіткнення;

 – підтвердження того, що порушення з боку росії (від вбивств та катувань до обмеження у сфері освіти) були системними, а не поодинокими.

Визнання того, що саме росія юридично відповідальна за події на Донбасі, відкриває шлях українським підприємствам, які втратили власність, для стягнення цих збитків з рф. Це фізичні і юридичні особи, а також – для інвестиційних позовів. Причому, як зазначає Ірина Мудра, виграти у цих справах можна цілком реально, зважаючи на дуже широкі межі юрисдикції. Але треба розуміти, що стягнути з рф компенсації, присуджені у Страсбурзі, найближчим часом буде нереально. Росія відмовляється добровільно виконувати рішення ЄСПЛ. Реальна надія – на комплексну домовленість, яка включатиме погашення боргу рф перед позивачами за рахунок конфіскованих активів.

Окрім того, що рішення ЄСПЛ є юридичним, воно має також сильну політичну вагу. У поєднанні з рішеннями, які отримали приватні інвестори і в інвестиційних арбітражах по Криму, а також рішеннями Міжнародного суду ООН – це дає Україні підставу шукати монетизацію цих рішень.

Основою монетизації може стати компенсаційний механізм, його створення вже підтримано резолюцію Генеральної асамблеї ООН, ПАРЕ, НАТО, Європарламентом, Комітетом Ради Європи. Передбачається,  що рішення судів, які набрали законної сили, зокрема рішення Європейського суду з прав людини, рішення інвестиційних арбітражів, рішення Міжнародного суду ООН про компенсацію збитків, будуть монетизовуватися за допомогою цього компенсаційного механізму. Він матиме компенсаційний фонд, який, за концепцією, має наповнюватися активами російської федерації, конфіскованими в різних юрисдикціях, золотовалютними резервами Центробанку рф.

«Тому, рішення ЄСПЛ щодо прийнятності справи «Україна та Нідерланди проти росії»– ще одна цеглина на юридичному полі майбутньої компенсації Україні. Справедливість однозначно переможе, а наша робота наближає її, наскільки це можливо! Вироки ЄСПЛ не мають строку давності, рф буде виконувати рішення», – підкреслила Ірина Мудра.