17-08-202212:38

Ірина Мудра та Андрій Костін зустрілися із Пан Гі Муном та Хуаном Мануелем Сантосом

Україна використовує всі можливі інструменти, щоб досягти справедливості на міжнародному рівні. Сьогодні відбулася зустріч Ірини Мудрої, заступниці Міністра юстиції, Андрія Костіна, генпрокурора України з екс-генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном і лауреатом Нобелівської премії миру Хуаном Мануелем Сантосом. 

Під час зустрічі учасники обговорили необхідність пошуку ефективних правових інструментів, які підтримають національні та міжнародні зусилля щодо забезпечення всеосяжної системи відповідальності за агресивну війну проти України та грубі порушення прав людини. Окремою темою стала необхідність компенсації збитків, завданих Україні.

Представники України наголосили, що російське вторгнення спричинило і продовжує спричиняти величезні людські страждання та руйнування інфраструктури України: шкіл, лікарень, житлових будинків, заводів, фабрик та інших промислових об’єктів. Все це призводить до довгострокових проблем для бізнесу, а також завдає величезної шкоди навколишньому середовищу. Попередня оцінка збитків, завданих цією несправедливою війною, вже перевищує $600 млрд. 

«Наразі серед першочергових завдань Міністерства юстиції України є ініціювання створення належної правової бази для відшкодування збитків, завданих Україні російськими окупантами, за рахунок російських активів в Україні та за кордоном, — підкреслила Ірина Мудра. — Ми бачимо необхідність створення дієвого механізму — Комісії з компенсаційних позовів для України. Ця Комісія відігравала б важливу роль у відбудові України після закінчення війни і не лише з точки зору перевірки та затвердження претензій, а й у формуванні правової визначеності щодо воєнних репарацій, встановлення процедур та шляхів їх врегулювання».

Пан Гі Мун і Хуан Мануель Сантос висловили свою повну підтримку та зазначили, що запропонована Комісія має потенціал стати надійним і дієвим юридичним інструментом для забезпечення дотримання росією своїх міжнародно-правових зобов’язань, узгодженого розгляду порушень міжнародного права та міжнародних прав людини, заповнення наявних прогалин підзвітності.