27-05-201910:32

Ірина Садовська: 307 осіб допущено до складання тестів для підтвердження професійної кваліфікації в роботі з державними реєстрами

У травні Міністерство юстиції України провело вже четвертий прийом заяв для проходження автоматизованого анонімного тестування з метою визначення професійної компетентності осіб, які мають намір здійснювати функції державного реєстратора.

«У підсумку перевірки заяв до тестів були допущені 307 осіб, які виявили бажання пройти відповідне тестування», - повідомила заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ірина Садовська.

У тестуванні беруть участь державні реєстратори та нотаріуси, тимчасово відключені від реєстрів, а також особи, які вирішили здійснювати реєстраційну діяльність.

Заступник Міністра повідомила, що тести розпочинаються 28 травня і триватимуть до 4 червня. «На веб-сайті Міністерства вже розміщена інформація про конкретну дату, час та місце проведення автоматизованого анонімного тестування, а також прізвище, ім’я та по батькові осіб, які виявили бажання пройти таке тестування», - підкреслила Ірина Садовська.

«Ми бачимо, що державні реєстратори та нотаріуси активно подають заяви, і ті, хто підготувались, успішно складають його. Загалом за час проведення іспитів успішно тестування склали 267 осіб. Це свідчить про довіру до нової процедури та Міністерства юстиції в цілому», - наголосила заступник Міністра.

Запровадження іспитів покликане підвищити кваліфікацію осіб, від професіоналізму яких залежать майнові права громадян. До Мін’юсту надходить багато скарг від громадян та бізнесу на випадки рейдерських захоплень, до яких причетні реєстратори та нотаріуси, котрі були відключені від доступу до реєстру за вчинені порушення, але згодом, коли термін відключення сплив, знову почали працювати. Саме для того, щоб підвищити якість роботи цих реєстраторів, було прийнято рішення про запровадження для них кваліфікаційних іспитів.

Нагадуємо, що експериментальний проект реалізується Міністерством юстиції з 1 січня 2019 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2018 року № 860 та має на меті визначення рівня професійної кваліфікації осіб, які мають намір здійснювати діяльність у сфері державної реєстрації.