18-02-201915:33

Ірина Садовська: плани Мін’юсту у сфері державної реєстрації на 2019 рік є амбітними

В 2019 року планується продуктивна робота. Зокрема, це відкриття півсотні Open space та початок роботи оновленого Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Про основні напрямки роботи системи державної реєстрації повідомила заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ірина Садовська під час звіту «Мін’юст та міжнародні партнери - Втілюємо зміни разом. Результати 2018 року».

Міністерство юстиції України разом з міжнародними партнерами провели звітну конференцію за результатами роботи у 2018 році та окреслили основні напрямки на 2019 рік. «Наші кроки у сфері державної реєстрації на 2019 рік є досить амбітними», - повідомила Ірина Садовська. 

«Перше, що хочу відмітити, це відкриття 51 офісу Оpen space в обласних та районних центрах. Цього року ми розширюємо географію мережі «прозорих офісів». Доступність до якісних послуг повинна бути у кожного громадянина нашої держави. До слова, у 2018 було відкрито 25 таких центрів європейського зразка. Беззаперечно, ефективність роботи Оpen space є високою, адже необхідні документи громадяни отримують за 10-30 хвилин», - наголосила заступник Міністра. 

Наступний важливий напрямок роботи - це запровадження тестів для державних реєстраторів. 

«19 лютого відбудеться перше тестування для реєстраторів, які відключені від реєстрів і тих, хто планує здійснювати реєстраційну діяльність вперше. І тут я хочу подякувати проекту ЄС «Право-Justice» за допомогу у розробці тестових запитань. На перше тестування ми запросили журналістів, впевнена, що всі сумніви у непрозорості проведення іспитів будуть спростовані», - наголосила Ірина Садовська. 

Також у цьому році планують і новації в у сфері нотаріату. «Безперечно, ми плануємо перейти до Е-нотаріату. Це така довготривала перспектива, початок якої ми, сподіваюсь, закладемо цього року. Ми йдемо в онлайн», - наголосила заступниця Міністра. 

Окрім того, цього року розпочне роботу оновлений Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. «Головна його новація, на мою думку, полягає в тому, що в реєстрі в обов’язковому порядку будуть вказуватись кінцеві бенефіціари юридичних осіб. Це, без сумніву, буде одним із факторів підвищення України у рейтингу doing business. 

Також у 2019 році відбудеться запуск автоматичного обміну даних між реєстрами Мін‘юсту та Єдиним державним реєстром судових рішень. 

«З нашої сторони все підготовлено до запуску, чекаємо на відповідні кроки з боку Державної судової адміністрації», - підкреслила Ірина Садовська.

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/zvit-minyustu-minyust-ta-mijnarodni-partneri---vtilyuemo-zmini-razom-rezultati-2018-kiiv-18-lyutogo-2019-roku 

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/pershiy-zastupnik-ministra-yustitsii-olena-sukmanova-ta-zastupnik-ministra-yustitsii-z-pitan-derjavnoi-reestratsii-irina-sadovska-schodo-reformi-sistemi-derjavnoi-reestratsii