14-12-201709:43

Іван Ліщина: Мін’юст робить все можливе, аби рішення Європейського суду з прав людини виконувались якнайшвидше

Міністерство юстиції України, відповідно до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», є органом,  який  відповідає за представництво  України в Європейському суді з прав людини (далі – ЄСПЛ). Також Міністерство юстиції представляє Україну у Комітеті Ради Міністрів Ради Європи, в органі, який відповідальний за контроль з боку Ради Європи із виконання рішень ЄСПЛ.

«Міністерство юстиції,  в особі Уповноваженого Європейського суду з прав людини - є органом,  який виступає таким собі «терапевтом»,  який бачить багато проблем, але не з усіма може впоратися власноруч» - зазначив Заступник Міністра  юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина.

На теперішній час, головною проблемою для Секретаріату ЄСПЛ є невиконання рішень національних судів .

 Європейський  суд з прав людини встановлює,  що грошова вимога є власністю особи, особливо якщо така вимога підтверджується рішенням національного суду.  Якщо з тих чи інших причин держава не виконує рішення проти себе щодо сплати компенсації,  то ЄСПЛ вважає, що тут  має місце порушення норм статті 6  «Право на справедливий суд», так і статті першої  «Протоколу права власності Європейської конвенції  із захисту прав людини і основних свобод».

«Ця проблема й досі гостро стоїть в Україні  у її відносинах з ЄСПЛ. Зовсім нещодавно наша держава займала перше місце серед  держав  - членів Ради Європи  за кількістю заяв проти України» - додав Іван Ліщина.

У 2009 році  ЄСПЛ було прийнято, так зване «пілотне рішення»  по справі «Іванов та інші проти України»  у якому суд надав строк  Україні для вирішення  загальних  проблем.  У зв’язку з незбалансованістю  між  національним законодавством, проблема так і не була вирішена, а кількість заяв у період  з 2011 по 2013 рік збільшилась в десятки разів.

Українські суди прийняли сотні тисяч рішень,  що стосувались соціальних виплат на користь заявника, але громадяни, які отримували рішення судів, не могли  отримати ці гроші, оскільки вони не були передбачені бюджетом. Тому громадяни звертались до ЄСПЛ, як до останньої інстанції, сподіваючись що рішення ЄСПЛ будуть виконані.

Суд приймав такі рішення і держава Україна  виконувала рішення ЄСПЛ, але крім заборгованості відповідно до рішення національного суду та сатисфакції, яка призначалась як компенсація за невиконання рішень. Сатисфакція, як правило, перевищувала розмір заборгованості. Це призвело до того,  що громадяни почали частіше звертатись до Європейського суду.

В результаті ЄСПЛ не міг опрацьовувати таку велику кількість заяв  і прийняв рішення  по справі «Бурмич та інші проти України» у якому  12 жовтня 2017 року  закрив провадження у 12 148 справах  і передав до держави Україна та до Комітету Ради Міністрів для прийняття заходів загального характеру,  встановивши строк  у 2 роки  протягом якого ці заходи мають бути впроваджені.

Наостанок, Заступник Міністра наголосив: «Міністерство юстиції робить все, щоб пришвидшити виконання рішень  ЄСПЛ».

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/ivan-lischina-pro-vikonannya-rishen-espl