18-04-201814:04

Іван Ліщина: Україна готує шостий позов до ЄСПЛ проти Росії

Україна подала 5 позовів проти Росії у зв'язку з анексією нею Криму та конфліктом на Донбасі:  дві справи стосуються порушення прав людини в Криму, дві справи - порушення прав людини на Донбасі, одна справа - вивозу дітей з окупованих територій до Росії. На даний момент триває робота над шостим позовом, який стосується українських політв'язнів. Про це розповів заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина в інтерв’ю інформаційному агентству «Українські новини».

Також посадовець повідомив, що в ЄСПЛ знаходиться близько 100 індивідуальних позовів від громадян щодо подій на Донбасі. По двом з ним - справи «Хлєбік проти України» та «Цезар та інші проти України» - вже винесено позитивне для України рішення. Суд визнав, що Україна не контролює цю територію і це створює об'єктивні перешкоди для національних органів України. «Це важливо, тому що означає, що ми не несемо відповідальності за всі події на Донбасі», - зазначив Іван Ліщина.

Коментуючи заборгованість України за рішеннями ЄСПЛ, заступник Міністра юстиції заявив, що така заборгованість відсутня: «Розмови про наявність заборгованості за рішеннями ЄСПЛ виникли через неузгодженість підходів відстеження виплат за рішеннями ЄСПЛ між Міністерством юстиції та секретаріатом Комітету міністрів Ради Європи. У звіті за 2016 року Комітет міністрів написав, що Україна не представила доказів сплати за рішеннями ЄСПЛ. Інформація була надана, вона ще в роботі відділу Департаменту виконання рішень Ради Європи».

За словами Івана Ліщини, наразі весь процес отримання виплати за рішеннями ЄСПЛ відбувається автоматично, збоїв не буває. «Раніше, ще до 2014 року були проблеми, коли дуже великі суми компенсації Європейський суд призначав, а грошей в бюджеті України під такі виплати не виділялися, але починаючи з 2015 року таких ситуацій просто не було, тобто в 2016 році ми як раз погасили останні великі виплати - близько 5 млн євро», - наголосив посадовець.

Він повідомив, що на даний момент Україна знаходиться на стадії виконання рішення ЄСПЛ по справі «Бурмич проти України» щодо невиконання рішень українських судів. Зокрема розробляється проект вирішення даної проблеми, існує концепція, яка була представлена Раді Європи і громадськості. «Зараз ми готуємо конкретні законопроекти під існуючу концепцію. Плануємо, що вже в цьому місяці у нас будуть готові законопроекти і спеціальна міжвідомча група під керівництвом Степана Кубіва затвердить їх, після чого ми внесемо ці законопроекти до Верховної Ради. Сподіваюся, вже в цьому році ми зможемо почати виплати», - пояснив Іван Ліщина і додав, що з 2013 року в Україні існує певний механізм - так звана бюджетна програма №4040 про гарантування виконання рішень національних судів. Однак вона має дві проблеми: перша полягає в тому, що не всім заявникам, які отримали рішення ЄСПЛ або потенційно можуть його отримати, доступна ця програма у зв'язку з досить складним механізмом роботи. Друга - відсутність бюджетних коштів. «Спочатку на програму було виділено 70 млн гривень, в 2017 році - вже 500 млн гривень, і в зв'язку з цим в минулому році було закрито виконавчих проваджень більше ніж за всю історію. Але цього все одно мало, тому що заборгованість по таких рішеннях -  приблизно 4,6 млрд гривень».

Водночас, за словами Івана Ліщини, з наступного року очікується збільшення фінансування програми в два рази. «Крім того, планується, що в цьому році запрацює програма векселів, тобто держава буде видавати вексель з розстрочкою на 7 років з 9% річних тим заявникам, кому буде цікавий такий механізм, що, в свою чергу, дозволить зменшити існуючу заборгованість», - констатував заступник Міністра юстиції.

Посилання: https://ukranews.com/ua/interview/1947-ivan-lishhyna-yevrosud-ne-mozhe-zobov-yazaty-rosiyu-pity-z-donbasu