23-10-201810:41

Жителі сіл Херсонщини підтримують ініціативу Мін’юсту щодо впровадження уповноважених осіб

Херсонська юстиція не лише відкрита для людей, а й постійно працює над вдосконаленням своєї роботи. Зокрема, налагоджує комунікацію з людьми, навіть у найвіддаленіших районах області.

Так, керівник Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський відвідав село Борозенське Великоолександрівського району та Велику Олександрівку.

Головний юрист області зустрівся із громадами, аби розповісти про ініціативу Міністерства юстиції щодо впровадження уповноважених осіб, які на місцях будуть виконувати певні функції нотаріусів.

«Для уповноважених осіб Мін`юсту вказаним законопроектом №9140 чітко визначений перелік послуг. Це оформлення права спадщини, договорів довічного утримання, заповітів, видача свідоцтв про народження і смерть,  засвідчення вірності копій документів, посвідчення довіреностей, видача дублікатів нотаріальних документів. При чому, проектом закону передбачена й конкретна територіальна прив’язка - уповноважені працюватимуть у визначеній місцевості не вище села або району», - розповів мешканцям Костянтин Хутковський.

Для Борозенської громади з населенням майже  5 тисяч людей питання доступу до нотаріальних послуг є дуже актуальним: часто трапляється, що на лікарняному знаходиться і приватний, і державний нотаріус. І за вирішенням питання треба їхати у сусідній район. А це – час, довга дорога і кошти.

Тому мешканці громади виступають одностайно за те, щоб у них на місці з’явився спеціаліст, який зможе оформити спадщину чи посвідчити копії документів.

Мешканці Великої Олександрівки також підтримали ідею наближення нотаріальних послуг до людей.

Під час зустрічей із громадами, фахівці Херсонської юстиції провели анкетування мешканців щодо доступу до нотаріальних послуг та їх якості.

«Херсонщина – велика область за площею, з населенням більше мільйона людей. Майже половина з них  – жителі саме сільської місцевості. І наше завдання зробити так, аби вони комфортно могли отримати всі послуги від Херсонської юстиції», - зазначив Костянтин Хутковський.

Окрім цього, у Борозенській громаді, у межах всеукраїнського проекту «Я МАЮ ПРАВО!» працювала мобільна точка доступу до безоплатної правової допомоги. А керівник Херсонської юстиції провів особистий прийом громадян. Людей цікавила процедура оформлення спадщини, розподіл майна між подружжям, можливості отримання копії свідоцтва про смерть та законного способу вирішення конфлікту із сусідами.

Також Херсонська юстиція продовжила свою активну роботу зі школами області. Під час виїзду фахівці управління завітали до Борозенської та Великоолександрівської шкіл, де провели для старшокласників тематичні уроки. Під час занять діти дізнались про боулінг, його види та способи запобігання.

Відео за посиланням: https://youtu.be/sZGXOnxZ1YA