18-11-202211:33

Конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання БВПД: особливості воєнного часу

Цьогоріч конкурс з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, проводиться у 15 областях України: Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Львівській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській. Через масштабні бойові дії та окупацію частини території багато людей перемістилися у безпечніші регіони України.

«У цих областях збільшився попит на правову допомогу, зокрема на вторинну. До співпраці з нами долучаються адвокати, у тому числі з числа ВПО. Серед них чимало фахівців у специфічних галузях права – земельному, пенсійному, спадковому тощо», – зазначає в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

 Усього було подано 610 заяв. Найбільше надійшло від адвокатів Київської області – 127, Одеської – 86, Дніпропетровської – 63, Полтавської – 58.

Після перевірки поданих документів та відомостей учасники конкурсу були допущені до проходження дистанційного курсу «Вступ до системи надання безоплатної правової допомоги».

У курсі — законодавство України та міжнародні документи у цій сфері, інституційна структура системи надання БПД, основні механізми забезпечення доступу до такої допомоги в Україні. А також практичні аспекти залучення адвокатів до надання безоплатної правової допомоги, у тому числі нюанси укладення контрактів з адвокатами, обов’язки та відповідальність сторін, методика оплати послуг та переліку витрат, які відшкодовуються адвокатам; стандарти якості, яких мають дотримуватися адвокати у роботі. Курс завершується тестуванням, яке оцінюється автоматично.

«Ті адвокати, що пройшли курс та отримали позитивні результати тестових завдань, запрошені до співбесіди», – розповідає начальник управління професійного розвитку, експертного діалогу та інновацій у сфері права та доступу до правосуддя Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Кучерук.

Успішно завершили курс 556 адвокатів.  Співбесіди відбулися у 15 обласних центрах протягом 4-11 листопада.

Незвичні умови

Особливістю проведення цьогорічного конкурсу адвокатів, які залучаються для надання БВПД, була велика кількість адвокатів-ВПО. Серед кандидатів були також колишні судді, прокурори, співробітників поліції.

«Під час індивідуальних співбесід членів комісії вразив високий рівень професійної підготовки конкурсантів. У більшості з них є колосальний досвід роботи у різних галузях права, підтверджений прикладами успішного надання правової допомоги», – зазначила голова конкурсної комісії з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області, Ольга Кукса.

Організаторам проведення співбесід в усіх регіонах треба було враховувати можливість повітряних тривог, відключень світла та води. Тож для проведення цього етапу конкурсу здебільшого були обрані приміщення регіональних центрів з надання БВПД, міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України та правових клубів «PRAVOKATOR». Усі співбесіди відбулися в обумовлені строки.

Авторитетні комісії

Оцінювання адвокатів проводили члени конкурсної комісії, сформованої з представників обласних Рад адвокатів, регіональних центрів з надання БВПД, органів місцевого самоврядування, міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України, адвокатури, судів, національної поліції, науковців.  Усі вони мають значний досвід, знання та юридичну практику. Особливо це стосується адвокатів, що вже не один рік  надають безоплатну вторинну правову допомогу. Очолювали комісії зазвичай директори чи в.о. директорів Регіональних центрів з надання БВПД.

«Нам довелося оцінювати не тільки своїх земляків, як зазвичай, а й представників інших областей. Так, усі конкурсанти – фахові адвокати. Але разом з тим довелося спостерігати кілька ментальностей, притаманних різним регіонам. На мій погляд, це не тільки покращить склад адвокатів, які співпрацюють з системою БПД», – зазначила голова конкурсної комісії на Дніпропетровщині в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД Ніна Тутова.

 Кожного кандидата члени комісій оцінювали за п’ятибальною системою за критеріями мотивації до надання безоплатної правової допомоги, комунікабельності, емоційної врівноваженості, вміння представити приклади надання правової допомоги. Сума цих балів стане перепусткою до роботи.

Самі адвокати-учасники конкурсу високо оцінили його організацію та доступність.

«Мені та моїй родині, що у квітні виїхала з прифронтового Покровська, довелося розпочати нове життя у Дніпрі. У мене відносно невеликий адвокатський досвід, але я вже відчуваю себе впевнено у цій професії. Сам конкурс мені дуже сподобався: доступно, просто, прозоро», – ділиться враженнями адвокатка Алла Назаренко.

Вмотивовані конкурсанти

За словами адвокатів, рішення співпрацювати з системою БПД, надаючи послуги із безоплатної вторинної правової допомоги, було продиктоване бажанням отримати новий професійний досвід, вдосконалити вміння та навички під час захисту людей, допомогти найбільш вразливим категоріям громадян, а також вирішувати складні  правові проблеми й здобути практичний досвід у різних категоріях справ.

«Не всі люди можуть собі дозволити оплатити послуги адвоката, тому насамперед хочеться допомагати тим, хто не має такої змоги», – говорить адвокатка Світлана Юрчук, учасниця конкурсу з Чернівців.

Адвокат Євген Вижковський  переїхав на Буковину з Харкова у квітні 2022 року.

«Війна змусила переосмислити багато речей у житті. Наразі хотів би більше займатися кримінальними справами, адже вбачаю велику потребу допомагати людям саме у цій сфері», – говорить він.

Адвокат з Сумщини Георгій Шатілін брав участь у конкурсі в Полтаві.

«Взяти участь у конкурсі мене спонукало бажання вдосконалюватися професійно, спробувати свої можливості у різних галузях права. Я довго визначався з датою проходження співбесіди. Попереду в мене була знакова подія – народження  дитини. Але життя все ставить на свої місця, і якраз напередодні проведення співбесіди я став щасливим татусем синочка», – ділиться адвокат.

«Наважилась взяти участь в конкурсі, оскільки система безоплатної правової допомоги – це середовище можливостей. Бути корисним та реально допомагати для мене, як для юриста, є пріоритетом», – говорить адвокатка з Полтави Анастасія Гречка.

За словами голови конкурсної комісії у Тернопільській області, директорки Регіонального центру з надання БВПД Ірини Хондогій, претенденти заявили про готовність братися до справ будь-якої категорії складності, щоб допомагати найуразливішим категоріям населення в цей важкий час.

Дистанційний формат

У деяких областях частина учасників написали заяви про участь у конкурсі онлайн. Тож у приміщеннях, де повинні були проходити співбесіди, було встановлено відповідне обладнання.

В Одесі оцінювали онлайн адвокатку, яка з початку війни перебуває у Німеччині, але збирається повертатися в Україну найближчим часом. На Київщині в режимі відеоконференції проходила співбесіда з адвокатами, які перебувають на окупованих територіях. А у Дніпрі відбулося включення кандидата, який наразі служить у ЗСУ, безпосередньо із зони бойових дій.

«Дистанційний формат спілкування з учасниками конкурсу адвокатів був застосований у минулі роки під час пандемії коронавірусу. Цей досвід став у пригоді цього, воєнного, року. Онлайн-формат надав можливість взяти участь у співбесіді тим, хто з поважних причин не зміг приїхати до обласних центрів. І це нормально, бо за допомогою телекомунікаційного зв’язку проходять зараз навіть судові засідання», – розповіла голова комісії в Одеській області, директорка Регіонального центру з надання БВПД Світлана Клішина.

Отже, наразі комісії у регіонах підбивають підсумки. Результати конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Львівській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях будуть оприлюднені 2 грудня 2022 року на сайті системи безоплатної правової допомоги. Кожен адвокат зможе перевірити наявність інформації в розділі «Реєстр адвокатів».