23-05-201912:10

Координаційний центр та Українська академія медіації об’єднують зусилля для доступу до медіації

Забезпечення доступу вразливих груп населення до медіації через систему безоплатної правової допомоги - основна мета угоди про партнерство між Координаційним центром з надання правової допомоги та Громадською спілкою «Українська академія медіації».

«Ми плануємо розвивати медіацію як окремий сервіс в системі БПД. Зараз на базі системи надання БПД у шести регіонах впроваджується пілотний проект відновного правосуддя для неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінальних злочинів. Але медіація може стосуватися і цивільних справ», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Практично кожне шосте звернення, з яким торік зверталися українці для отримання правової допомоги, стосувалося сімейного права. Кожне десяте звернення – з питань спадкового права. Тому медіація дуже важлива для клієнтів системи БПД.

Саме тому Координаційний центр та Українська академія медіація об’єднують зусилля для забезпечення доступу до медіації, у тому числі в сімейних та спадкових спорах, через систему БПД. Зокрема, фахівці системи БПД спільно з професійними медіаторами популяризовуватимуть альтернативний метод вирішення спорів – медіацію.

«Нам треба займатися правопросвітництвом, щоб донесли до населення що таке медіація, які її переваги для суспільства. І для нас Координаційний центр – стратегічно важливий партнер. Адже такої розвиненої мережі точок доступу, яка створена у системі БПД, не має жодна установа в Україні», – наголосила президент громадської спілки «Українська академія медіації» Луіза Романадзе.

Координаційний центр та Українська академія медіації організовуватимуть тренінги, семінари та інші навчальні заходи для фахівців системи БПД, адвокатів, суддів та інших представників правничої спільноти.

Працівники місцевих центрів з надання БВПД вчитимуться ідентифікувати сімейні та спадкові справи, в яких доцільно застосувати медіацію. На базі Одеського місцевого центру з надання БВПД найближчим часом буде відкрито «простір без конфліктів», тобто, кабінет медіації. Будуть розроблені та поширені інформаційні матеріали щодо порядку альтернативного вирішення спору за допомогою медіації.

Нагадаємо, з лютого цього року року правовий клуб «PRAVOKATOR.Одеса» у партнерстві з Українською академією медіації реалізує проект «Забезпечення доступу вразливих груп населення до медіації у сімейних та спадкових спорах» за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується Урядом Канади.

В рамках проекту вже розроблено інформаційний буклет «Врегулювання сімейних та спадкових спорів за допомогою медіації», дорожню мапу та робочий зошит з медіації для фахівців системи БПД. Проведено навчання фахівців місцевих центрів з надання БВПД з ідентифікації медіабельних сімейних та спадкових спорів, а також кваліфікованого пропонування клієнтам вирішити спір за допомогою медіації.