19-04-202213:43

Латвія готова надати Україні допомогу у проведенні розслідувань злочинів російської армії

Міністр юстиції Денис Малюська зустрівся з Віце-прем’єр-міністром, Міністром юстиції Латвійської Республіки Янісом Бордансом, у рамках візиту Латвійського високопосадовця до Києва.

На початку зустрічі пан Яніс Борданс завірив українського колегу, що як Міністерство юстиції Латвії, так і всі інші урядові установи країни працюють над питанням надання допомоги Україні та можливих шляхів скорішої її доставки.

Денис Малюська подякував своєму Латвійському колезі за підтримку проведення розслідування Міжнародним кримінальним судом злочинів, які здійснює так звана російська армія в Україні, посилення тиску та запроваджені санкції, а також надання підтримки Україні.

Також Міністр юстиції України зазначив, що в Київській області над збором доказів вже працює урядова комісія, до якої долучилися міжнародні експерти з Французької Республіки. Ці докази будуть передані не тільки МКС, а й партнерам України в тих юрисдикціях, де порушені кримінальні провадження щодо дій військових рф на території України. Латвійська Сторона висловила готовність надати експертну допомогу у проведенні розслідувань та зазначила про готовність надати свої лабораторії для проведення необхідних досліджень та аналізів.

Окремо сторони обговорили роботу, яка ведеться щодо пошуку та розробки ефективних правових інструментів стосовно замороження активів російської федерації та їх подальшого використання для потреб України, у тому числі створення спеціального трибуналу, за рішеннями якого Україні в подальшому виплачуватимуться заблоковані кошти країни-агресора.

Віце-прем’єр-міністр, Міністр юстиції Латвійської Республіки висловив цілковиту підтримку у створенні такого трибуналу. Сторони обговорили подальші кроки у цьому напрямку із залученням країн-партнерів, які також підтримують цю ініціативу.

Також Сторони обговорили питання протидії російській пропаганді та створення ефективних та дієвих механізмів боротьби з нею.

В рамках візиту Віце-прем’єр-міністр, Міністр юстиції Латвійської Республіки Яніс Борданс відвідав міста та містечка Київської області та поспілкувався з місцевою владою, запевнив у готовності Латвії надавати посильну допомогу у відновленні українських міст, які зруйновані у результаті російської агресії.

 

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/vizit-vitse-premer-ministra-ministra-yustitsii-latviyskoi-respubliki-yanisa-bordansa-v-mista-ta-mistechka-kiivskoi-oblasti-irpin-bucha-borodyanka-18-kvitnya-2022-roku