11-10-201809:35

Мережа громадських радників розширюється

Формування мережі громадських радників, спроможних надавати правову допомогу жителям своєї місцевої громади у найбільш типових для них питаннях, – головна мета навчання третього набору громадських радників, що проходить у правовому клубі PRAVOKATOR у Харкові.

«Громадські радники – це допоміжна ланка правової допомоги на найпервиннішому рівні. Завдання громадських радників – підказати мешканцям своєї громади з чого почати вирішення їхніх питань, куди саме звертатися за професійною правовою допомогою. Громадські радники не мають бути дипломованими юристами, а володіти базовими правовими знаннями. Вони можуть стати амбасадорами системи безоплатної правової допомоги у себе в громаді, консультуючи та надаючи доступ до інших сервісів», – зазначає директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Ініціатива побудови мережі громадських радників та їх відповідне навчання впроваджується в Україні Міжнародним фондом «Відродження» спільно з Координаційним центром з надання правової допомоги, Мережею правового розвитку та ВБО «Українська фундація правової допомоги».

Для активних членів територіальних громад, які пройшли конкурсний відбір, проводиться спеціалізоване навчання з кваліфікованими тренерами з основ прав людини, адвокації та комунікації, практик ефективного діалогу, бюджетування та питань безпеки в громаді тощо.

Програма навчання складається з трьох модулів, за підсумками проходження яких учасники отримують свідоцтво.

Участь у третьому наборі навчання громадських радників беруть представники Харківської, Полтавської, Луганської та Донецької областей. Наразі для третього набору завершено проведення перших двох модулів, загальний навчальний курс для цієї групи завершиться 5 листопада.

Нагадаємо, навчання другого набору громадських радників відбулося протягом травня-липня 2018 року. Тоді до мережі громадських радників долучилися представники Херсонської, Одеської, Миколаївської та Запорізької областей.

Перший пілотний навчальний курс для громадських радників проходив протягом жовтня-грудня 2017 року. Перша хвиля навчання пройшла для активних представників територіальних громад з різних регіонів України (Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Львівської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Чернівецької областей).

Хто такі громадські радники?

Громадські радники – це люди, які не мають юридичної освіти, але пройшли спеціальне навчання, спрямоване на правову допомогу жителям місцевої громади у найбільш типових для них питаннях. Громадськими радниками можуть бути представники сервісних організацій, місцевої влади, студенти юридичних факультетів та загалом представники будь-якої професії, у яких є можливість навчатись та бажання допомагати у захисті прав та інтересів громади.