24-03-201500:00

Міністерство юстиції підписало протокол про співпрацю з usaid

Сьогодні у Мін’юсті відбулося підписання Протоколу про співпрацю між Міністерством юстиції України та проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

За словами Міністра юстиції Павла Петренка, основними завданнями цього документу є технічна, експертна та фінансова підтримка реформ, які започатковані й запроваджуються міністерством у сфері органів юстиції та судовій системі.

«Перший блок реформ, який реалізовуватиметься спільно з USAID, пов’язаний із реформуванням судової системи. Було прийнято Закон про справедливий суд. Наразі ми маємо схвальні висновки Венеціанської Комісії по цьому закону. Нині основним завданням спільної роботи є подальше реформування і зміни до Конституції в частині того, щоб Україна отримала справді незалежну і сильну судову систему з чесними і справедливими судами», - зазначив очільник Мін’юсту.

Другий блок, за словами Міністра юстиції, стосується співпраці з експертами USAID в частині реалізації Закону про очищення влади. Цей закон також отримав позитивні оцінки експертів ВК і був визнаний унікальним законодавчим актом, який відрізняється від практик, які мали місце в країнах східної Європи.

«Спільно з USAID ми проводимо програму навчання наших співробітників люстраційного департаменту щодо ознайомлення з найкращими практиками проведення люстрації в країнах східної Європи», - зауважив Павло Петренко.

Третім блоком спільної роботи стане проведення фахівцями Агентства США з міжнародного розвитку моніторингу реформ у системі юстиції.

«Наші партнери з USAID висловили згоду на проведення моніторингу реформ на місцях за практиками пілотних проектів із залученням відповідних громадських організацій. Це буде найкращий і найбільш об’єктивний вимір наших реформ», - наголосив очільникМін’юсту.

Ще одним важливим напрямком співпраці стане просвітницька робота і захист прав людини. Адже Мін’юст отримав функцію надання правової допомоги громадянам, які не мають змоги отримати допомогу адвокатів за кошти.

«Ми розгортаємо широку мережу центрів правової допомоги. Завдяки реалізації цього проекту малозабезпечені українці зможуть отримати якісну правову допомогу за державний кошт», - поінформував присутніх Міністр юстиції.

Останній блок, прописаний у документі, стосується переведення публічних сервісів, які надає Мін’юст, в електронний формат.

«Наше спільне завдання - провести роз’яснювальну і просвітницьку роботу серед громадян і підприємців. Щоб вони активно користувалися цими сервісами без контакту з чиновниками. Мова йде про 5 млн контактів щорічно», - резюмував Павло Петренко.

Зі свого боку керівник проекту «Справедливе правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Девід Вон зазначив, що сприяння удосконаленню роботи української судової системи є пріоритетом роботи проекту.

«Особливу увагу ми приділятимемо налагодженню діалогу між судами та суспільством, питанням покращення доступу до правосуддя, а також збільшенню прозорості та підзвітності судової системи», - зауважив американський експерт.

За його словами, підписаний протокол про співпрацю також передбачає підтримку конституційного процесу в Україні, покращення порядку проведення перевірок державних посадовців та суддів, а також реалізацію програм із підвищення знань представників органів юстиції.

«Ще один важливий напрям співпраці – залучення представників громадянського суспільства до здійснення моніторингу діяльності урядових установ та проведення просвітницької роботи серед громадян», - наголосив Девід Вон.