16-09-200400:00

Міністерство юстиції створить реєстр третейських судів

Міністерство юстиції України вестиме реєстр постійно діючих третейських судів. Реєстр міститиме повні дані щодо судів, зокрема, місцезнаходження та контактні координати, відомості про засновника суду, про зміни в установчих документах тощо. Інформація, занесена до реєстру Міністерства юстиції та регіональних реєстрів третейських судів, буде відкритою. Ці відомості, як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, можуть надаватися будь-якій фізичній чи юридичній особі, що звернеться із запитом до відділів легалізації об′єднань громадян Мін′юсту та його регіональних підрозділів.

До реєстру Міністерства юстиції України заноситимуться усі зареєстровані третейські суди, засновником яких виступатимуть громадські об′єднання з всеукраїнським статусом. Крім того, територіальні органи юстиції вестимуть регіональні реєстри постійно діючих третейських судів, до яких вноситимуться дані щодо судів, засновниками яких виступатимуть громадські об′єднання місцевого статусу.

Як повідомлялося, Міністерство юстиції здійснює реєстрацію третейських судів, відповідно до повноважень, покладених на Мін′юст Законом "Про третейські суди", що був ухвалений Верховною Радою 11 травня 2004 року. Третейський суд вважається створеним лише в момент його державної реєстрації. Реєстрація відбувається протягом п′ятнадцяти днів з моменту подачі відповідної заяви.

14 вересня Міністерство юстиції зареєструвало перший в Україні третейський суд.

Третейський суд є позасудовим правовим механізмом розгляду цивільних спорів та справ.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 229-88-70
E-mail: press@minjust.gov.ua