02-10-201810:00

Міністерство юстиції та Державна судова адміністрація підписали меморандум щодо обміну інформацією між реєстрами

Міністерство юстиції та Державна судова адміністрація підписали меморандум про співробітництво, який передбачає, що до 15 листопада цього року запрацює автоматизований обмін інформацією між Єдиним державним реєстром судових рішень та Єдиним державний реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, Державним реєстром обтяжень рухомого майна, Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Цей меморандум підписали заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова та заступник Голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький.

«Автоматичний обмін даними між реєстрами зарекомендував себе як ефективний інструмент недопущення реєстратором свідомих чи несвідомих помилок під час вчинення реєстраційних дій. Тому ми продовжуємо роботу в цьому напрямку і я дуже сподіваюся, що з 15 листопада такий автообмін запрацює між реєстрами Мін’юсту та Єдиним державним реєстром судових рішень», - сказала Олена Сукманова.

За її словами, здійснення реєстраційних дій на основі підробленого судового рішення є доволі поширеним явищем, хоча реєстратори зобов’язані перевіряти відповідність судового рішення, на основі якого вони збираються вчинити реєстрацію, з судовим реєстром.

«Після запровадження автообміну при здійсненні реєстраційної дії, по-перше,  текст судового рішення буде підтягуватися у реєстр автоматично, по-друге, він буде автоматично зберігатися у відповідному розділі, по-третє, це буде документ з офіційного джерела. Тому реєстратор вже не зможе сказати, що рішення суду кудись зникло, чи воно було якимось іншим», - зазначила Олена Сукманова.

Олена Сукманова нагадала, що майже рік тому Мін’юст запустив такий же автообмін з Держгеокадастром. За її словами, це зняло проблему подвійної реєстрації договорів оренди землі. «Якщо у 2017 році більшість скарг до Антирейдерської комісії Мін’юсту стосувалися саме подвійної реєстрації договорів оренди, то у 2018 році після введення автообміну Комісія не отримала жодної скарги з цього приводу, оскільки реєстратори вже фізично не можуть повторно зареєструвати вже зареєстровану земельну ділянку», - зазначила заступник Міністра юстиції.