28-07-202010:17

Міністерство юстиції України поглиблює співпрацю з Німеччиною у рамках реформування української системи виконання покарань

Заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька провела зустріч із постійним заступником Надзвичайного і Повноважного Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні д-ром Бертрамом фон Мольтке.

На початку зустрічі пані Висоцька відзначила активний українсько-німецький діалог у сфері юстиції та велику роль Німеччини у імплементації реформ у правовій сфері в Україні, а також висловила вдячність за консультаційну допомогу з широкого кола питань у різних напрямах правовідносин (як щодо їх нормативно-правового регулювання, так і практичних аспектів реалізації), яка надається німецькою стороною на постійній основі.

Українська сторона наголосила на тому, що на сьогодні одним із пріоритетних напрямів роботи Міністерства юстиції України є розбудова ефективної системи виконання покарань, основні завдання якої: створення належних умов для ресоціалізації та перевиховання ув’язнених, підвищення ролі пробаційного нагляду – видів покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, а також посилення захисту прав осіб, які перебувають у місцях обмеження волі або відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

Було наголошено, що основними пріоритетами Мін’юсту України на цьому напряму роботи наразі є:

  1. Оптимізація в’язничної інфраструктури, що пов’язано зі скороченням кількості ув’язнених, з акцентом на розбудову слідчих ізоляторів (установ попереднього тримання);
  2. Популяризація застосування альтернативних позбавленню волі видів кримінальних покарань;
  3. Діджиталізація процесів у пенітенціарній сфері, зокрема створення реєстру засуджених, запровадження електронного документообігу;
  4. Створення ефективної системи контролю за розподілом та використанням ресурсів в установах виконання покарань з боку співробітників.

Німецька сторона, у свою чергу, зазначила, що у Німеччині система виконання покарань є децентралізованою, значні повноваження у цій сфері має влада кожної із федеральних земель. Таким чином, кожна федеральна земля має свої особливості нормативно-правового регулювання та реалізації правовідносин у зазначеній сфері.

  Заступник Посла Німеччини пан Бертрам фон Мольтке зауважив, що німецька сторона завжди готова надавати всіляку підтримку для розвитку української пенітенціарної системи та системи пробації.

У свою чергу, Олена Висоцька запросила представників Посольства Німеччини в Україні відвідати одну із українських установ виконання покарань з метою формування наочного прикладу щодо потреб у змінах на цьому напрямі роботи. 

Наприкінці зустрічі сторони подякували одна одній за плідну зустріч та домовились продовжувати діалог щодо поглиблення співробітництва у сфері виконання покарань.

 

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/zustrich-iz-postiynim-zastupnikom-nadzvichaynogo-i-povnovajnogo-posla-federativnoi-respubliki-nimechchina-v-ukraini-d-rom-bertramom-fon-moltke-kiiv-27-lipnya-2020-roku